De TTF-gasprijs is ook dinsdag verder gestegen, tot inmiddels bijna 50 euro per megawattuur. Medio augustus kwam de prijs voor het laatst zo hoog. Woensdagochtend blijft de prijs, tot moment van schrijven, onder de 49 euro bewegen. De uurprijzen voor elektriciteit lagen vannacht en liggen vanmiddag weer onder '0' dankzij harde wind.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 10 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
De oorzaak voor de gasprijsstijging laat zich ook makkelijk raden. De oorlog in Israël heeft effect op de prijs, net als onrust rond LNG in Australië. En dan is er nog de recent gemelde lekkage in een pijpleiding voor gas tussen Finland en Estland, waarbij nieuwe berichten erop lijken te wijzen dat het lek er 'niet zomaar was', dat wil zeggen dat het lek geen 'natuurlijke oorzaak' heeft. De Finse president Sauli Niinistö sprak over 'activiteit van buitenaf' als oorzaak van de gaslek, schrijft BNR.
Naast de schade aan de gasleiding is er ook schade ontdekt aan telecomkabels in de Oostzee. Finland en Estland doen nog onderzoek naar de zaak. Vorig najaar was er ook veel te doen rondom sabotage van een gaspijpleiding. Een jaar na dato is er nog altijd niets zeker over de oorzaak, al wordt die nadrukkelijk wel gezocht in de hoek van het oorlogsconflict tussen Rusland en Oekraïne.
Geluk bij een ongeluk is dat oktober 'record warm' begonnen is, waardoor stoken nog niet écht hard nodig is. De eerste tien dagen van oktober waren uitzonderlijk warm met een (over alle dagen en nachten) gemiddelde temperatuur van 16,6 graden werd het oude record uit 2001 (15,0 graden) verpulverd. De gebruikelijke gemiddelde temperatuur in het eerste deel van oktober, berekend over de jaren 1991-2020, is 12,2 graden, becijfert Weeronline.
Een onbalanspiek op het elektriciteitsnet was er ook dinsdag weer. Een overschot om 15.00 leverde een onbalansprijs op van 1835 euro, zo leren TenneT-data.
Datawetenschapper Alex de Vries becijfert in het wetenschappelijke blad Joule dat artificiële intelligentie veel energie slurpt in Nederland. En dat zal niet minder worden, zo lijkt het nu steeds meer bedrijven en consumenten AI ontdekken. De NOS schrijft erover.
Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, tevens werkzaam bij Gasunie, wijst er op X op dat de afgenomen gasproductie in Groningen niet echt gecompenseerd wordt met extra gas uit Noorwegen. Daarentegen lijkt vooral LNG steeds belangrijkere geworden.
Sommigen denken dat de afname van de NL gasproductie (Groningen en kleine velden) grotendeels wordt gecompenseerd door extra gas uit Noorwegen.
— Martien Visser (@BM_Visser) October 9, 2023
Het tegendeel blijkt waar.#grafiekvandedag pic.twitter.com/Ie8eioZ5tS