Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Elektriciteitsnet zwakste schakel in energietransitie

De daling van de gasprijs is van korte duur geweest. Dinsdag stagneerde de prijsdaling alweer en ook woensdagochtend vroeg zit de TTF-prijs weer in de lift. De 'novemberprijs' ligt op dat moment weer boven de 50 euro per megawattuur. De EPEX-elektriciteitsprijs ligt vandaag wel weer een stuk lager dan de afgelopen twee dagen. Net geen 80 euro per megawattuur is het daggemiddelde.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 17 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De lange termijngasprijzen laten een nog wat scherpere prijsstijging zien. Q1 2025 noteerde dinsdag ruim 56,1 euro per megawattuur en Q1 2026 net geen 45,1 euro.

In een weekupdate voorspellen analisten van energiehandelsplatform Powerhouse dat 'risicopremies uit de prijs kunnen gaan lopen' voor zowel gas als elektriciteit. Als reden voor recente prijsstijgingen wijzen zij vooral op sentiment, al speelt de intrede van koude ook een (bescheiden) rol.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) is kritisch op de ontwikkelingen aangaande elektriciteitsnetten. 'Gebrek aan ambitie' en 'aandacht voor risico's' maken het elektriciteitsnet de zwakste schakel in de energietransitie. 80 miljoen kilometer elektriciteitsnet moet wereldwijd vervangen worden of toegevoegd tegen de tijd dat het 2040 is.

Ook van het IEA: een rapport over de oliemarktsituatie per oktober 2023. De oorlog heeft volgens het IEA 'geen directe impact op oliestromen gehad', fysiek gezien. Uiteraard houdt de markt de situatie wel scherp in de gaten.

Nederland en Denemarken tekenden maandag een akkoord om samen te werken aan transport en opslag van CO2 (CCS). Beide landen willen werk maken van 'grensoverschrijdende projecten voor afvang, transport en opslag van CO2.' Eerder tekenden Nederland en Denemarken met Belgiƫ al een akkoord over grensoverschrijdend CO2-transport. Hiermee ontstaat een open Europese markt voor CO2-opslag waarbij bijvoorbeeld toekomstige opslag van Nederlandse CO2 in lege gas- en olievelden onder de Noordzee in Denemarken kan plaatsvinden.

Gasgebruikers blijven in Nederland evenveel betalen, onafhankelijk van waar ze in Nederland zitten. Kosten blijven verdeeld worden onder zowel invoeders als afnemers, zo heeft de ACM besloten over de landelijke gastarieven vanaf 2025 na overleg met belanghebbenden. De kortingen voor gasopslagen en voor LNG invoeders zijn verhoogd vanwege hun belang voor de leveringszekerheid.

Tot slot van deze energie-update een stukje 'Tholenpromotie'. De oplettende lezer ziet 'Tholen' met enige regelmaat terugkomen op onze nieuwsbrieven. Ons kantoor staat er.

Het stroomnet staat onder druk. Het IEA wijst er in deze update ook maar weer eens op, in een internationale context deze keer. Regionaal, in Nederland, is het ook een veelbesproken onderwerp, waar bedrijven zelf ook oplossingen voor proberen te zoeken.

Ondernemers in Tholen hebben het heft in eigen handen genomen. Als het ene bedrijf stroom over heeft, dan levert ie het aan zijn buurman, of ze slaan het op in een grote batterij. Of dit initiatief uit Tholen een voorbeeld is voor de rest van Nederland bespreken de coƶrdinator van het project in Tholen Peter Van Tuijl en directeur beleid & energietransitie van netbeheer Nederland, Hans-Peter Oskam, op NPO Radio 1 in het programma 'Geld of je leven'.