De TTF-gasprijs steeg woensdag toch weer tot boven de 50 euro per megawattuur. Donderdagochtend ligt de prijs onder de 48 euro. Met andere woorden: de gasprijs schommelt en reageert op de komst van kouder weer, naast de nog altijd overduidelijke geopolitieke onrust. Onrust is er ook als het gaat over de Nederlandse elektriciteits-voorziening. Het net zit vol en dus komen er (weer) maatregelen.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 18 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
De uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de snel stijgende vraag naar ruimte op het net niet bijhouden. Daarom nemen kabinet en netbeheerders nieuwe maatregelen. De maatregelen zijn gericht op het sneller uitbreiden van het stroomnet (met meer geld en evt. ook versnelde procedures waarbij stikstof bijvoorbeeld niet teveel in de weg mag zitten), beter benutten van de huidige ruimte op het net (door congestiemanagement) en het verplaatsen van de vraag naar elektriciteit buiten piekuren.
Vannacht lagen de uurprijzen voor elektriciteit weer dichtbij of onder '0'. De gemiddelde EPEX-elektriciteitsprijs vandaag ligt met ruim 91 euro wel hoger dan woensdag.
De gasprijsdaling begin deze week was mogelijk toen bleek dat het toch iets minder koud werd dan verwacht. Daarop wijst men bij Vattenfall. Ook is er in de weekupdate van de energieleverancier aandacht voor de nieuwe stakingen bij LNG-productie in Australiƫ. Vandaag zouden de stakingen starten, maar Reuters weet dat ze toch weer van de baan zijn.
Shell heeft woensdag met Qatar Energy een langjarig contract gesloten voor de levering van vloeibaar aardgas naar Nederland. Het gaat om 3,5 miljoen ton aardgas per jaar voor een periode van 27 jaar. de aardgas komt vanaf 2026 naar Rotterdam, weet het FD.