Om ook in de toekomst bloembollen te kunnen telen is veel innovatie en onderzoek nodig. Het bestrijden van ziektes en plagen wordt steeds lastiger naarmate meer gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen. Telen van bloembollen in de kas en het ontwikkelen van een eenrichting systeem speelt op dit probleem in en kan een uitkomst bieden.
In de PPS fundamentele systeemsprong wordt onderzoek gedaan naar de vermeerdering van bloembollen in de kas. Telen van bloembollen in een gesloten omgeving brengt echter veel nieuwe vragen met zich mee: welk licht moet ik gebruiken? En welke temperatuur? En voor hoelang? En om een dure kas terug te kunnen verdienen is veel productie nodig in een korte tijd. Dus veel aandacht gaat naar de verkorting van de bewaring en teeltduur.
Belangrijke vragen die beantwoord moeten worden maar ook gecommuniceerd, richting de sector maar ook richting het onderwijs. Bovendien krijgt de toekomstige bollenteler te maken met de innovaties van nu. Dit najaar kwamen MBO studenten van Yuverta langs om te helpen met het opzetten van een parteer-proef in tulp. Deze proef is bedoeld om een partij bollen in een korte tijd te vermeerderen. Het in stukken snijden van tulpenbollen lijkt een rudimentaire methode maar leverde eerder al interessante resultaten op.
Daarnaast was er veel meer te zien in Bleiswijk en kregen de studenten een rondleiding langs de proeven om nog meer te leren wat er mogelijk is als je teelt in een kas. Kortom, een leerzame dag.
Yuverta en WUR Glastuinbouw & Bloembollen zijn aan elkaar verbonden via Bollenacademie, partner van het onderzoeksproject PPS Fundamentele Systeemsprong.
De uitvoering van het project PPS Fundamentele systeemsprong ligt bij een consortium van dertien partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Hobaho, Kapiteyn, Prins, Iribov, stichting Dunamo, Agrifirm-GMN, BQ Support, Greenport Duin & Bollenstreek, Bollenacademie en Rabobank Nederland. De Topsector T&U is medefinancier. Een korte toelichting over deze PPS vindt u op de website van Vitale Teelt bij lopende projecten.