AGCulture Glas uit België heeft de compatibiliteit onderzocht tussen haar glastype Fountain AR (anti-reflectie) en diverse ReduSystems coatings van Lumiforte. Ook het reinigingsmiddel ReduClean is getest op het bekende low-iron tuindersglas. “We weten nu zeker dat ons Fountainglas geen nadelen ondervindt van de producten van Lumiforte”, zegt directeur Mohammad Shayesteh namens AGCulture. “In vervolgproeven testen we deze ook op onze andere glastypen.”
Licht is jaarrond een cruciale groeifactor voor telers. Er is een groeiende vraag naar AR (anti-reflectie) glas, omdat dit minder natuurlijk licht reflecteert en meer PAR-licht toelaat tot het gewas in de kas. In zonrijke perioden kan het soms teveel van het goede zijn. Dan kunnen tijdelijke coatings van ReduSystems uitkomst bieden. Wanneer de zon weer aan kracht verliest, wordt de tijdelijke coating weer verwijderd met ReduClean.
“Dat gewoon tuindersglas, tijdelijke coatings en daarvoor ontwikkelde reinigingsmiddelen goed samengaan, is al heel lang bekend”, zegt algemeen directeur Mohammad Shayesteh van glasproducent AGCulture. “De compatibiliteit van AR-glas, coatings en reinigingsmiddelen is echter nauwelijks onderzocht. Toch wilden wij daar graag duidelijkheid over bieden naar onze klanten.”
Onderzoek Wageningen UR
Wageningen University & Research heeft in 2022 onderzoek gedaan naar het reinigen van diverse typen AR-glas. Daar heeft ook glasproducent AGCulture aan meegewerkt. Shayesteh was blij met de uitkomsten, die aantonen dat het Fountain AR-glas bij toepassing van de juiste reinigingsmethoden en -middelen niet of nauwelijks in kwaliteit achteruitgaat. “Toch waren nog niet al onze vragen beantwoord”, merkt hij op. “Zo is er niet specifiek gekeken naar de eventuele invloed van tijdelijke coatings die in warme, lichtrijke perioden vaak op het kasdek worden aangebracht. Daar hebben wij nu zelf onderzoek naar gedaan, met medewerking van Lumiforte.”
Aanvullend onderzoek wenselijk
“Wij waren net zo nieuwsgierig naar de resultaten als de heer Shayesteh en zijn team”, vult Global R&D manager Mathieu Fiore van Lumiforte aan. “Een goede compatibiliteit is immers essentieel voor de levensduur en prestaties van AR-glas, dat bij aanschaf een stuk duurder is dan gewoon, niet-gecoat glas. Onze RedySystems producten, zowel tijdelijke coatings als reinigingsproducten, mogen natuurlijk geen afbreuk doen aan die prestaties.”
Het spreekt voor zich dat de veiligheid ReduSystems producten voor gebruikers en materialen al uitgebreid door de fabrikant is getoetst. “De variatie in glastypen en AR-behandelingen is echter dermate groot, dat we daarin niet volledig kunnen zijn”, vervolgt Fiore. “Wij begrijpen ook dat glasproducenten de compatibiliteit van onze producten zelf willen onderzoeken. Die hebben wij daarom met alle plezier beschikbaar gesteld.”
Coatings en cleaner van ReduSystems
AGCulture heeft vrijwel het volledige assortiment ReduSystems producten getest; ReduSol, ReduHeat, ReduFuse en ReduFuse IR zijn allemaal onder de loep genomen. ReduClean is als cleaner gebruikt.
“Onze onderzoekers hebben de middelen conform het gebruiksadvies aangebracht, goed laten drogen en na een week weer verwijderd met behulp van ReduClean. Voor en na de behandeling is de hemisferische lichttransmissie gemeten, om vast te stellen of het AR-glas in kwaliteit achteruit ging.” Deze exercitie is voor elk type coating maar liefst tien keer herhaald. “Daarmee simuleerden we de eventuele effecten over een periode van tien jaar”, verklaart de glasproducent. “Wij vinden namelijk dat ons glas minimaal tien jaar lang optimaal moet presteren.”
Tien herhalingen
Wat waren de uitkomsten van dit uitgebreide praktijkonderzoek? “Die waren over de hele linie goed, zowel voor onszelf als voor Lumiforte”, stelt Shayesteh vast. “Na tien behandelingen met het aanbrengen en verwijderen van tijdelijke coatings was de hemisferische lichttransmissie van ons Fountain AR-glas met minder dan 1% afgenomen. Noch de tijdelijke coatings, noch ReduClean had een merkbaar nadelig effect op de antireflectie-eigenschappen. Hadden we dat verwacht? Eigenlijk wel, maar het is goed dat ons vermoeden nu door onderzoek is bevestigd.”
Andere glastypen
De directeur merkt op dat hetzelfde protocol nu wordt losgelaten op de andere typen tuindersglas van het bedrijf, zoals het diffuse glas Briljant en het low-emission glas Geysir. “Tot nu toe zijn we geen verrassingen tegengekomen, maar de proeven zijn nog niet afgerond”, merkt hij op. “In het najaar zal dat wel het geval zijn en hopen wij opnieuw goede resultaten te kunnen delen.”
Voor meer informatie:
Lumiforte
www.lumiforte.com/nl/