Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pijn verzacht? Teler kan effect aangepaste fiscale maatregelen zelf narekenen

De pijn van aanstaande belastingmaatregelen voor de glastuinbouw is verzacht. Dat was de conclusie van Glastuinbouw Nederland na weken van debat en discussie over de 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw.' Maar wat betekent dat voor een individueel bedrijf? Glastuinbouw Nederland en AgroEnergy hebben de onlangs al gelanceerde rekentool n.a.v. het nieuws van vrijdag geüpdatet.

De Tweede Kamer heeft op initiatief van ChristenUnie, VVD en CDA de fiscale maatregelen voor de glastuinbouw fors teruggeschroefd. Het afbouwpad voor het verlaagd tarief tuinbouw voor aardgas is verlengd van 2030 naar 2035. Daarvoor kwam er steun van, naast bovengenoemde indieners van een amendement, PVV, BBB, SGP, Groep-Van Haga, JA21, lid-Den Haan en lid-Omtzigt.

Een tweede amendement voorziet in een jaarlijkse evaluatie van het inperken van de WKK-inputvrijstelling. Daarvoor was er ook steun van FVD en DENK. Het recente voorstel van het kabinet om met een hogere CO2-heffing deze versoepeling in WKK-maatregelen te financieren, is met dit amendement uit het wetsvoorstel verdwenen.

Download hier de rekentool.

Terug naar de motie
Peter Valstar, Tweede Kamerlid van de VVD, blikt op LinkedIn n.a.v. het nieuws van vrijdag nog iets verder terug dan de weken na Prinsjesdag. "Het begon met het regeerakkoord dat in december 2021 werd gepresenteerd", schrijft hij. "Bij het lezen ervan vielen direct twee maatregelen op: het afschaffen van het verlaagde energietarief en inputvrijstelling WKK’s van de glastuinbouw. Maar als je deze kaarten uit het budgettaire kaartenhuis van het regeerakkoord trekt, moet je ze ergens anders weer terugstoppen."

Een motie vanuit BBB en SGP tegen een tegen hogere gasbelasting voor de glastuinbouw haalde het onlangs niet, tot onvrede van (logischerwijs) velen. Toch zit de vork volgens Peter iets anders in de steel. Hij wijst erop dat de Tweede Kamer ook goede financiële dekking moet zoeken bij voorstellen. In Jip-en-Janneke-taal: Waar de regering ergens geld mist na aanpassing van plannen, moet dat er ergens anders ook weer bij.

Of in de woorden van Peter vrijdag: "Het is ook aan ons om fatsoenlijke dekking te zoeken bij voorstellen. We stemden tegen de motie omdat we bezig waren met goed gedekte voorstellen die vannacht tot wasdom zijn gekomen. Dat je ondertussen op de man gespeelde appjes en columns uit de glastuinbouwsector voor je kiezen krijgt hoort nu eenmaal bij het vak, maar leuk is natuurlijk anders. Juist omdat we al lange tijd achter de schermen keihard bezig zijn goede stappen te zetten voor diezelfde glastuinbouwsector."

Op dat achter-de-schermen-werk ging Jesse Schevel, lobbyist van Glastuinbouw Nederland, vrijdag ook in. Hij was blij met partijen die na Kamerkritiek op 5 oktober 'de handschoen' hebben opgepakt om de wet, met dekking, aan te passen.