Bijna de hele zondag lag de elektriciteitsprijs dichtbij of onder 0. Tussen 12 uur 's nachts en 14 uur 's middags zorgde harde wind hiervoor. Met bijna 70% aandeel in alle opgewekte Nederlandse elektriciteit een record.
Over de hele zondag kwam de prijs uit op 24,5 euro per megawattuur. De novembergasprijs op de TTF ligt op meer dan het dubbele maandagochtend: 53,7 euro.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 27 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Echt koud wordt het voorlopig nog niet. Dat deelt Weeronline in een maandverwachting voor november. "In de eerste helft van november is het over het algemeen zacht, nat en behoorlijk onstuimig. Normaal is het overdag een graad of 11 en ’s nachts een graad of 5. Nu zitten we daar vaak duidelijk boven, met vooral zachte nachten. Soms komt de temperatuur zelfs niet onder de 10 graden uit. Voor het gevoel zal het vaak kouder aanvoelen, doordat het op de meeste dagen stevig waait vanuit het zuidwesten. Misschien komt het zelfs een keer tot storm."
Het klimaat zou dus niet voor gasprijspieken hoeven zorgen, zou je zeggen. Geopolitiek blijft het wel onrustig. In die hoek kun je ook het bericht plaatsen dat Oekraïne vanaf 2025 geen Russisch gas meer door wil laten. Nu.nl over een uitspraak van de topman van het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz. Met al het nieuws over Israël en Hamas zou je bijna vergeten dat ook daar nog een oorlog gaande is.
Voor energiespecialisten blijft de elektriciteitsmarkt een interessant studieobject. Zo blijkt ook weer uit een LinkedIn-post van EnAppSys Energy Insights. Het weer laat zich niet altijd precies voorspellen, met pieken en dalen op de elektriciteitsmarkt tot gevolg.
Groene energie voor iedereen? Volgens 'waterstofprofessor' Ad van Wijk is dat geen utopie. KWR Water schrijft over een evenement bij zijn afscheid van TU Delft, waarbij hij ook een boek presenteerde: 'Groene energie voor iedereen'.
Om de haverklap duiken er zonne-energie-innovaties op. Deze keer een hittebestendige zonnecel. Change.Inc schrijft over onderzoek van het Departement of Chemistry van de universiteit van Hongkong.
Nederland gaat op 22 november naar de stembus. Vlaanderen op 9 juni 2024. Cogen Vlaanderen vestigt daar alvast de aandacht op met in een memorandum aandacht voor de rol van wkk's. Warmtekrachtkoppelingsinstallaties zijn volgens Cogen Vlaanderen een 'noodzakelijke schakel in duurzame energiebevoorrading', zo legde de wkk-vertegenwoordiger in een presentatie op 26 oktober uit op een WKK Ontmoetingsdag. Lees het memorandum hier.