Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw kruist degens met politiek op Hillenraad Horti Convention

Tholen - De tuinbouw in debat met de politiek. Zeker met de verkiezingen in aantocht zou dat een mooie kans zijn de vele zorgen die er zijn eens goed voor het voetlicht te brengen, nietwaar? Dat was precies de insteek van het Hillenraad Horti Convention gisteren in het museum Beeld en Geluid in Den Haag, alwaar tuinbouwondernemers in gesprek gingen met een vijftal (potentiële) parlementariërs van verschillende politieke partijen.


Op de voorgrond Martien Penning, oprichter Hillenraad Partners, in gesprek met voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra, en weer rechts daarvan debatleider Martijn de Greve. Op de achtergrond het panel met v.l.n.r. Peter Valstar, Joris Thijssen, Pieter Grinwis, Jenny Vermeer en Dik Kruijthoff

Arbeid
Achtereenvolgens werden drie thema’s behandeld: Arbeid, Energie en Publieke Opinie. Het eerste was meteen het enige thema waarover echte meningsverschillen bestonden: hoe moet volgens GL/PvdA, VVD, CU, BBB en CDA – de vijf partijen die vertegenwoordigd waren – worden omgegaan met huisvesting van arbeidsmigranten? Overlaten aan de overheid, zegt GL/PvdA: als het rapport van Roemer iets heeft laten zien dan is het wel dat uitbuiting een groot en serieus probleem is. Onzin, zegt de rest: toezicht moet scherp zijn maar het vertrouwen moet in principe liggen bij de ondernemer en bovendien moet men in het achterhoofd houden wat specifiek dit type immigrant wil: goedkoop wonen, cashen en zo snel mogelijk thuis een mooi huis bouwen.

Energie
Het thema Energie deed, zo actueel en veelzijdig als het is, echter opvallend weinig stof opwaaien. Weliswaar ziet de tuinbouw an sich de ontwikkelingen op gas- en CO2 beprijzing met lede ogen aan, maar de mening dat één gasprijs voor iedereen absurd is of ‘CO2 uitstoot naar 0’ een wonderlijke doelstelling leek geen van de aanwezigen toegedaan. De politiek zou vooral meer handelingsperspectief moeten bieden en het al dan niet slagen van de energietransitie is primair een kwestie van infrastructuur, zo klonk het, en daarmee was het thema afdoende behandeld.

Water
Is, tot slot, de tuinbouw verantwoordelijk voor het verpesten van de bodem- en waterkwaliteit? Zoals inderdaad in de Publieke Opinie, het derde thema van de middag, vaak het geval is? Dat ligt gelukkig wat genuanceerder, zo wist men voor en achter de microfoon, maar feit is dat het beter moet. Daarnaast is het een kwestie van betere PR en meer mooie verhalen vertellen, maar opvallend is dat zo'n beetje alle partijen lijken te verwachten dat het thema water, waar dat nu nog energie en CO2 is, hoe dan ook wel eens hét thema van morgen zou kunnen zijn. Opvallend was verder dat vooral het Ctgb er vanuit verschillende hoeken van langs kreeg: toelatingen van middelen vervallen in rap tempo, maar toelatingsprocedures van nieuwe, groene middelen duren eindeloos lang, waardoor ondernemers in een spagaat terechtkomen.

En zo was er van debat eigenlijk niet bijzonder veel sprake. Mogelijk is niet uit de toon willen vallen en kans maken geassocieerd te worden met ‘extremen’ daarvoor te groot, of is gezellig het buffet oplepelen voor de succesvolle ondernemer een meer opportune bezigheid. De enige min of meer dissonant was de voormalig Greenpeacevoorman Joris Thijssen, in de zin dat hij wat meer het (zo je wil) sector vijandige perspectief deed klinken.

Verkiezingsmanifest
Aanwezige politici waren, naast de genoemde nummer 16 op de kieslijst van PvdA/GL, Pieter Grinwis van de ChristenUnie, Peter Valstar van de VVD, Jenny Vermeer van het CDA en Dik Kruijthoff van de BBB. Die laatste viel in voor Caroline van der Plas, die wegens omstandigheden helaas verhinderd was. Daarnaast waren vanuit de tuinbouw, met uitzondering van Adri Bom-Lemstra die namens de sector nog even kort het zgn. Verkiezingsmanifest presenteerde, exclusief leden van de Hillenraad uitgenodigd.


Een bloemetje voor de deelnemers. Foto: Hillenraad