Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt nog iets verder

2023 is hard op weg om het warmste jaar ooit gemeten te worden. Ook in Nederland stevenen we af op een top 5 jaar qua warmte. Begin november is het ook nog altijd niet echt koud geweest.

Als we in deze energie-update toch even een blik op de gasprijs werpen, ondanks dat de verwarmingen op veel plekken nog altijd niet echt hard hoeven te werken, dan zien we dat de gasprijs maandag tot 44,8 euro per megawattuur zakte voor het decembercontract.

Dinsdagochtend ligt de prijs op 46,2 euro. Nog altijd ligt voor heel 2024 en ook voor Q1 2025, op moment van schrijven, de TTF-gasprijs onder de 50 euro.

Over de recordwarmte schrijft Weeronline. De gemiddelde temperatuur in De Bilt ligt tot nu toe op 12,8 graden tegen 11,5 normaal. Het jaar telde 117 warme dagen in De Bilt. Alleen 2018 telde er meer, namelijk 132.

Indien de rest van het jaar normaal verloopt komen we uit op een gemiddelde van 11,4 graden tegen 10,6 normaal. Daarmee komt 2023 terecht op een gedeelde vierde plaats in de lijst met warmste jaren ooit gemeten in ons land. Het record staat op 11,7 gaden. In zowel 2014 als in 2020 werd deze temperatuur gehaald. Op de derde plaats staat 2022 met 11,6 graden.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 6 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De elektriciteitsdagprijs ligt dinsdag het hoogst in één week tijd met een prijs van ruim 102 euro. De afgelopen week lag de prijs telkens ruim onder die 100 euro door harde wind.

Als de oorlog tussen Israël en Hamas verder escaleert, kan dit gevolgen hebben voor de wereldwijde prijzen voor energie en voedsel, en zorgen voor turbulentie op financiële markten. Rabo Research rekent twee scenario's door: een beperkte escalatie en een brede escalatie.

Bij een beperkt escalatiescenario raken buurlanden betrokken bij de oorlog en de verscheping van goederen door het Suezkanaal wordt sterk bemoeilijkt of zelfs onmogelijk. De gasprijs stijgt in dit scenario naar 80 tot 100 euro per megawattuur en de olieprijs gaat naar 100 dollar (USD) per vat Brent. Ook voedselprijzen stijgen met 3 tot 5 procent ten opzichte van het basispad. Risicopremies en rentes stijgen beperkt.

Bij een breed escalatiescenario raken Iran, de VS en Saoedi-Arabië betrokken bij de oorlog. Naast logistieke problemen in het Suezkanaal wordt ook de verscheping van olie en vloeibaar gas (LNG) via de Straat van Hormuz belemmerd of zelfs geblokkeerd. Hierdoor kan de olieprijs stijgen naar meer dan 150 dollar (USD) per vat Brent en stijgt de TTF-gasprijs naar 135 euro per megawattuur in 2024. Voedselprijzen stijgen met 10 procent op korte termijn. Risicopremies en rentes stijgen aanzienlijk. Lees hier de hele Rabostudie.