In 2022 is er een lichte daling in het gebruik van aardwarmte in de Nederlandse glastuinbouw gezien. Het gebruik nam af met 3%. Deze daling kwam per saldo doordat bestaande projecten samen iets minder warmte hebben afgezet bij de gebruikers en er geen nieuwe projecten in gebruik werden genomen, constateren onderzoekers in de 'Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw 2022' van Wageningen Economic Research.
Hiernaast speelden er situaties van incidentele (onderhoud) en structurele productieonderbreking (technische of organisatorische obstakels). De inzet van aardwarmte uit projecten geƫxploiteerd door partijen buiten de glastuinbouw nam wel toe, vooral doordat een relatief groot geothermieproject volledig in gebruik was genomen en omdat hierbij hoofdzakelijk basislast- en middenlastvermogen wordt geleverd.
Aardwarmteareaal stabiel
Eind 2022 waren er net als in 2021 17 bronnen van de glastuinbouw in gebruik en deze leverden aardwarmte aan 85 bedrijven. Van deze bedrijven was circa driekwart risicodragend deelnemer (exploitant) en de rest afnemer. Het areaal glastuinbouw met aardwarmte van de glastuinbouw was met bijna 1.000 ha stabiel. Hiermee werd in 2022 op bijna 10% van het totaal areaal glastuinbouw in Nederland door de glastuinbouw geproduceerde aardwarmte toegepast.
Op circa 85% van dit areaal werd groente geteeld. De gemiddelde
inzet van aardwarmte per m2 kas was met 0,44 GJ (bijna 14 m3 a.e.) iets lager in vergelijking met 2021. Van de totale hoeveelheid toegepaste aardwarmte (eigen productie 4,24 PJ en inkoop van derden 2,31 PJ; samen 6,55 PJ) kwam in 2022 bijna 65% van projecten waar glastuinbouwbedrijven zelf risicodragend
exploitant waren.
Bron: Energiemonitor WUR