Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Windkracht bepaalt prijsvorming daggas

De TTF-gasprijs zakte donderdag weer tot in de 45-euro regionen. De elektriciteitsprijs ligt vrijdag opnieuw hoog, ruim 121 euro per megawattuur. Het waait maar weinig en de temperatuur vraagt daarom om elektriciteitsopwekking met (dure) gas en kolen. Voor de prijsvorming bij daggas gaat vooral de windkracht van belang zijn, is de verwachting voor komende week.



TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 16 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Die verwachting spreken energiespecialisten van AgroEnergy uit in een weekupdate. Daarin constateert men verder dat het 'prijsrisico' naar volgende winter verschuift en dat de termijnprijzen 'zijwaarts kabbelen'. Dat inmiddels het hoogtepunt van de gasvoorraden is bereikt en voorzichtig gas uit de voorraden verdwijnt, daar schrikt niemand halverwege november van.

De onbalansprijzen houden zich rustig de laatste weken, analyseert men bij AgroEnergy verder. Er zijn af en toe kortstondige prijspieken naar 1800 €/MWh, maar er is sinds 31 oktober geen noodvermogen meer afgeroepen. Ook plotselinge fluctuaties in windkracht worden soepel opgevangen door het systeem. Deze donderdagochtend viel het windvermogen binnen enkele uren van 7 GW naar 0,5 GW, maar ook dit gaf geen schommelingen in de onbalansprijzen. Lees hier de hele update.


Update gasleveringszekerheid vanuit het ministerie van EZK, 17 november

Ook over olie verschijnt wekelijks een update, die hier voor 17 november is te bekijken.

De vraagkant van de gasmarkt is soms wat onderbelicht. Dat vindt Chris Guth van Engie. "Ja, er wordt fors minder verbruikt. Maar waar ligt dat aan? Zijn we met z’n allen echt zo duurzaam geworden, of spelen er andere factoren mee?" In een blog gaat hij op die vragen in.

Een lager tarief voor netgebruik op momenten van lage netbelasting en een gelijkblijvend tarief voor de momenten waarop het elektriciteitsnet meer wordt belast. Dat is de kern van het voorstel voor aanpassen van het tariefsysteem voor grootverbruikers, aangesloten op het landelijk hoogspanningsnet, dat Netbeheer Nederland heeft ingediend bij de ACM. De verwachting is dat tijdsafhankelijke transporttarieven flexibel elektriciteitsgebruik stimuleren en op die manier bijdragen aan efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.