Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruimte in CO2-gebruik kan meeverhuizen naar volgend jaar

Bedrijven die in het CO2-sectorsysteem onder het plafond blijven, kunnen die ruimte meenemen naar het volgende jaar om een mogelijke overschrijding van het plafond in dat jaar te compenseren. Dit principe heet banking. Van de overschrijding in 2021 is alle gecreëerde banking ruimte van 2018, 2019 en 2020 al afgetrokken. De grote ruimte die ontstaat in 2022 kan dus mee worden genomen naar 2023 en 2024.

De glastuinbouwsector heeft afspraken gemaakt met de Rijksoverheid om de CO2-uitstoot van de sector te verminderen. Met de CO2-regeling en subsidies voor verduurzaming en innovatie werken de sector en de overheid samen aan de klimaatdoelen. En aan een toekomstbestendige sector. Ook is de CO2-regeling een tegenprestatie voor een lagere energiebelasting voor de glastuinbouw.

Glastuinbouwbedrijven die meedoen aan het CO2-sectorsysteem, betalen een heffing over het jaar 2021. Dit omdat de CO2-uitstoot van deze bedrijven hoger uitviel dan het afgesproken emissieplafond. De overschrijding van het plafond kwam vooral doordat de aardgasgestookte warmtekrachtkoppeling-installaties (wkk’s) meer elektriciteit produceerden dan de jaren ervoor.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: