Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Voogt, Sensoterra:

Telers kunnen zich met watersensoren voorbereiden op strengere Europese regelgeving

Tholen – Voor 2027 geldt een afspraak dat in heel Europa geen nutriënten of emissie van gewasbeschermingsmiddelen in het water mag zitten. Wanneer dit doel niet gehaald wordt zal de Europese Commissie met maatregelen komen zoals het beperken van gewasbeschermingsmiddelen. Telers zullen hun water dus goed moeten gaan zuiveren en zuiniger met water om moeten gaan. In dat kader is Sensoterra met hun vochtsensoren genomineerd voor de KVK Innovatie Top 100. René Voogt, co-CEO bij Sensoterra: “Onze vochtsensoren meten het vochtgehalte in de grond en zijn genomineerd omdat ze heel nauwkeurig zijn. De sensoren zijn stevig zodat je ze de grond in kunt hameren. Ze zijn onderhoudsvrij, gaan 8 jaar mee en kunnen op dezelfde plek blijven staan.” Op 30 november 2023 is de uitreiking van de award.

Twee soorten sensoren
Sensoterra heeft twee sensoren: Multi Depth sensoren en Single Depth sensoren. De laatste meet op één plek in de bodem het water en de eerste op zes verschillende dieptes. Het is mogelijk om er meerdere van in de kas te zetten. “Omdat de Multi Depth sensor het vochtgehalte op meerdere plaatsen in de bodem meet, is goed te zien hoe het vocht van beneden naar boven opkomt. Telers krijgen daarmee een inzicht in het vochtniveau in hun bodem.” Het is belangrijk om de lengte van de sensor te bepalen op basis van de worteldiepte van het gewas.


Single depth sensor.

Aantal sensoren en kosten
Het aantal sensoren is afhankelijk van het aantal soorten gewastypes en irrigatiezones die een teler heeft. “Normaal gesproken zet je er één of twee per vak. Er zijn verschillende vuistregels hoeveel gewassensoren je nodig hebt.” Sensoterra werkt samen met een aantal installatiepartijen. Telers betalen per maand voor de gewassensoren.

Zuiniger omgaan met water
Telers moeten steeds zuiniger met water omgaan als gevolg van regelgeving vanuit Europa. Met deze sensoren is het mogelijk om daar op voor te bereiden. Het voorkomt onnodig werk, omdat telers niet voor niets hun haspel om te bevloeien uitrollen. “Je kunt precies zien hoeveel vocht er in de grond zit. Je wilt niet teveel water geven en aan de andere kant je gewas niet uitdrogen. Op deze manier kun je je gewas zo goed mogelijk verzorgen.” Wildkamp, een bewateringsleverancier, begeleidt telers na aankoop van een sensor. Telers kunnen daar ook accessoires verkrijgen. Er zit 3 jaar garantie op de watersensoren. Op de voelers en pootjes van de sensoren zit levenslang garantie.


Multi depth sensor.

“Op dit moment wordt water steeds schaarser. We moeten op strengere regelgeving over. Met dit systeem kunnen telers zich voorbereiden op die strenge regelgeving. Telers kunnen water besparen en daarmee ook energie en manuren. De sensor wordt al op veel plekken toegepast. Soms merken we terughoudendheid of twijfel. Maar het waterprobleem wordt steeds groter en daarmee nemen de beperkingen toe. De sensoren kunnen daarbij oplossing bieden,” sluit René af.

Voor meer informatie:
Sensoterra
De Molen 28C
3994 DB Houten
[email protected]
www.sensoterra.com