Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands freesiavak boekt winst met automatisering selectie freesiaknollen

Tholen - Er zullen er niet snel nog 1000 van gebouwd worden, maar de nieuwe machine waarmee freesiaknollen op kwaliteit beoordeeld en geselecteerd kunnen worden is een voorbeeld van een puik staaltje innovatieve techniek en samenwerking. Met de GearVision, geproduceerd door Gearbox en in opdracht van en in samenwerking met Van der Bos Flowerbulbs, is nu een proces geautomatiseerd én geoptimaliseerd, dat in eerste instantie een optimalisering, verhoging en stabilisering is van de standaard in de uitgangscontrole voor de bollenleverancier, maar vervolgens ook voor de kwekers winst betekent. Hiermee wordt het huidige kennisniveau van het personeel vastgelegd in AI continu verbeterd.

Lastig om de machine in 1 plaatje te vatten. Van linksboven mee met de klok: de knollen worden op de band gelegd, een medewerker doet een grove (maar niet noodzakelijke) voorselectie, en de bollen komen in verschillende selecties uit de machine.

Sinds 2018 zijn partijen met elkaar in gesprek over het automatiseren van een heikel klusje, namelijk het beoordelen en selecteren van freesiaknollen. In principe wil men zoveel mogelijk de versteende, verdroogde, zachte of knollen met plekjes eruit filteren, opdat de klant, de kweker dus, een kwalitatief goede batch krijgt geleverd. Idealiter kan ook nog geselecteerd worden op gewicht, wat positief bijdraagt aan de plant en bloeigelijkheid en verder moet er vaart in het proces zitten, in die zin dat er in het seizoen miljoenen knollen beoordeeld moeten worden. 20.000 stuks per uur is realistisch, aldus de opdrachtgever.

Jeroen Mol van Unicum vertelde over activiteiten van Versnellers duurzame sierteelt

Met cameratechnieken en slimme computertechnologie is een hoop mogelijk, maar de echte uitdaging, zo vertelde salesmanager bij Gearbox Ab van Staalduinen, was het bepalen van het gewicht. Dat is nodig om bijvoorbeeld de verdroogde en zachte knollen eruit te halen, maar een camera kan niet zien wat een medewerker kan voelen. Echter, 20.000 knollen fotograferen is één, 20.000 knol knollen wegen is nog veel ingewikkelder. De oplossing werd gevonden in geavanceerde cameratechnologie, waarmee je als het ware in de knol kunt kijken en alle knollen kunt uitselecteren die van binnen niet goed zijn en wordt verder de maat en het gewicht tamelijk nauwkeurig bepaald.

V.l.n.r. Jorrit Koeman van Glastuinbouw Nederland, Joop Woelke van Control in Food & Flowers, en Daan Vermeer van Van der Bos

Het resultaat is een machine waarbij aan de ene kant knollen de machine ingaan en aan de andere kant niet alleen goede en afgekeurde exemplaren automatisch gescheiden in de kratten vallen, maar optioneel de goede knollen bovendien in vijf verschillende gewichtsklassen zijn onderverdeeld. Per batch valt logischerwijs een grote meerderheid van de knollen in een of twee categorieën, terwijl de uitersten maar enkele exemplaren bevat. Handmatig uitzoeken van knollen wordt daarmee verleden tijd, AI zet een nieuwe standaard en stabiele kwaliteitsnormen.

Van linksboven mee met de klok: Pip Tesselaar van de FPC Freesia, Ferry Haring van RFH, Gerard Gardien en Lotte van der Meer van Fabulous Freesia, en Ab van Staalduinen van Gearbox

De GearVision werd gisteren gepresenteerd op een dag georganiseerd voor en door het Freesiavak vanuit Glastuinbouw Nederland en Royal Flora Holland op het bedrijf van Van den Bos Flowerbulbs in Honselersdijk. Het betrof een jaarlijkse bijeenkomst, waarbij het wel en wee van de FPC, marketing, afzet, teelt en ook de geijkte thema’s van verduurzaming en certificering de revue passeerden. Een man of 50, waarvan het merendeel telers en daarmee het overgrote deel van de landelijke freesiaproductie, was op de bijeenkomst afgekomen.