“Laatst was ik bij een lezing, en daar zei een Belgische professor dat de enige constante verandering is”, vertelt Ronald van den Breevaart, programmadirecteur bij Greenport Aalsmeer. “Dat betekent nieuwe uitdagingen, maar ook nieuwe kansen. Daar krijg ik energie van."
Greenport Aalsmeer is dit jaar partner bij de Themaprijs van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Het thema is Circulair Ondernemen, wat ook één van de drie programma’s is van Greenport Aalsmeer. Kortom, een mooi kans om de verandering naar duurzaam ondernemen in de spotlight te zetten.
Ronald van den Breevaart en Herold Dongemans
Ronald loopt al wat jaren mee in de sierteelt, in verschillende functies. Hij is nu al zo'n drie jaar programmadirecteur van Greenport Aalsmeer en doet dat met veel plezier. “Ik ben altijd al bezig geweest met het vernieuwen van bedrijven, en met organisatieontwikkeling, waarbij duurzaamheid essentieel is. Dat is iets dat ik vanuit mijn rol bij Greenport Aalsmeer op complexe, landelijke thema’s kan doen, en dat is mooi.”
Duurzame gebiedsontwikkeling
“Greenport Aalsmeer focust zich op drie programma’s”, vertelt Ronald. “Duurzame gebiedsontwikkeling is het eerste programma, waarin we met landelijke overheid, provincie, gemeenteraad en ondernemers om de tafel zitten over onder andere de verkaveling, waterhuishouding en biodiversiteit. Dat zijn partijen met soms tegenstrijdige belangen en thema’s met een lange doorlooptijd. Dat maakt het complex, maar het is ook essentieel dat we hierin samenwerken.”
Arbeid en onderwijs
Het tweede programma van Greenport Aalsmeer richt zich op Arbeid & Onderwijs. “We willen tuinbouwondernemers aansluiten bij het onderwijs, en andersom! Dit doen we met deelname aan de Techniek Diredaagse tot aan projecten zoals de Tuinbouw Battle, waarbij leerlingen in de klas aan de slag gaan met het kweken van tulpen. Kinderen zijn heel enthousiast over het laten groeien en bloeien van een bloem, dat is mooi om te zien.”
“Maar dit programma gaat ook over huisvesting van internationale medewerkers”, gaat Ronald verder. “Het is een prachtig thema, met veel maatschappelijk belang, maar het is ook een onderwerp waarbij je snel ruzie hebt met een betrokken partij, of dat nu overheid, ondernemers of omwonenden zijn. We laten dan graag best practices zien. Een paar weken geleden kwam minister Van Gennip van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op bezoek. Dit was onderdeel van een serie werkbezoeken over het onderwerp arbeidsmigranten, georganiseerd door onder andere de VNG. Zij liet zich onder meer bijpraten over een geslaagde pilot voor het inschrijven van arbeidsmigranten in de BRP die in samenwerking met de gemeente Aalsmeer, Ruigrok Productie en Greenport Aalsmeer opgezet is.”
Circulair ondernemen
Tot slot is er nog het derde programma, dat raakt aan het thema van de Themaprijs, namelijk circulariteit. “Dit is een vrij nieuw programma, waar Herold Dongemans de programmamanager is. In dit traject zijn we bezig met kennisopbouw en kennisdeling. We organiseren bijeenkomsten, waarbij we duidelijk maken dat elke ondernemer direct kan beginnen met circulariteit. Want vaak hebben kleine stapjes en ingrepen al grote impact.”
Kleine stapjes, grote impact
“Circulair ondernemen is voor ieder bedrijf anders”, vertelt Ronald. “Bij de één gaat het om stek afleveren zonder plastic zakjes, bij de ander potgrond in een vrachtwagen in plaats van in zakken, en bij weer een ander over de vraag waar de plastic hoezen van de verpakkingen vandaan komen. Circulariteit is een containerbegrip, maar iedereen kan er direct mee aan de slag binnen zijn of haar bedrijf. Stel jezelf de vraag: wat koop ik in en waar komt dat vandaan? Of: hoe produceer ik mijn product en hoe verkoop ik het? Bij circulair ondernemen stel je elke keer de vraag, kan het met minder toe, kan ik het hergebruiken en kan ik mijn restafval als grondstof doorverkopen. Overal zijn kleine stapjes te zetten met grote impact.”
De Themaprijs
Vorig jaar raakte Ronald in gesprek met Michiel van Ginkel, voorzitter van de Tuinbouw Ondernemersprijs. “We waren bij de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs bij Koppert Cress in Monster, een prachtig bedrijf en een mooi decor voor deze prijsuitreiking. Michiel en ik spraken over de themaprijs en over circulariteit, zo is het balletje gaan rollen voor onze rol als Greenport Aalsmeer dit jaar bij deze mooie award.”
Mooie projecten
Uiteraard zijn we ook benieuwd naar de verwachtingen van Ronald over de aanmeldingen voor de Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’. “Volgens mij gaan we hele mooie projecten zien”, zegt hij enthousiast. “En dat vanuit heel Nederland, natuurlijk, en niet alleen vanuit onze greenport. Ik verwacht dat we ideeën gaan zien die direct praktisch toepasbaar zijn, ook voor andere bedrijven. Die multiplier en dat delen van kennis is essentieel om snel te veranderen naar een circulaire sector. Dan gaan we echt impact creëren.”
bron: Tuinbouw Ondernemersprijs