Veilingmeester Edwin Chrispijn vertelt over het centraal veilen van rozen, een grote en bijzondere verandering in de sierteelt. Kwekers en inkopers zijn stap voor stap meegenomen om dit moment zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.
Uiteraard heeft deze verandering effect op de kopers en kwekers, maar ook voor veilingmeesters betekent het aanpassen en meebewegen. Ik verhuis van Rijnsburg naar Aalsmeer om daar samen met Erik Wassenaar en Fabienne Rood klok C08 te bedienen.
Alle rozen succesvol geveild op de centrale klokken C07, C08, C09 en C10
Donderdag 30 november was de grote dag. Alle rozen werden geveild op de centrale klokken van Royal FloraHolland. Geen rozenklokken meer op locatie, maar alles gebundeld in de cloud. Waar veel over gesproken is, is nu werkelijkheid geworden. Technisch en logistiek is het goed verlopen. Binnen 4 weken gingen we van lokaal veilen van rozen naar centraal veilen van rozen, waarbij kopers stap voor stap werden meegenomen om hen te laten wennen aan het nieuwe normaal. Het synchroniseren van veilgroepen, locatie Rijnsburg toevoegen aan C06, lokale klokken organiseren en de eerste rozenklok C07 testen: allemaal veranderingen die stap voor stap aangepast en getest moesten worden. Na elke fase is er geëvalueerd en getoetst: kunnen we door?
Verandering betekent aanpassen, aanpassen is bewegen
Ik besef dat deze verandering tradities en vaste patronen doorbreekt. Het vraagt aanpassingsvermogen en ondernemerschap van kopers en kwekers. Bij elke verandering zijn de meningen verdeeld en heb je voor- en tegenstanders. Wat ik terug zie is dat kopers en kwekers meebewegen. Kwekers zorgen voor aanbod, zodat kopers handel kunnen blijven kopen op de locatie waar zij gehuisvest zijn. Het grootste voordeel hiervan is minder transport tussen de vestigingen en de handel op tijd in de box. Ook voor mij als veilingmeester heeft het gevolgen: ik ga klok C08 op Aalsmeer bedienen. Dat betekent voor mij een verhuizing van Rijnsburg naar Aalsmeer, een nieuwe omgeving.
Toekomst
We draaien inmiddels met 5 centrale bloemenklokken en planten staan op de planning voor volgend jaar om centraal geveild te gaan worden. Dat we in beweging zijn is wel duidelijk. Stap voor stap gaan producten aansluiten. Voor de een gaat het niet snel genoeg, voor de ander gaat het te snel. Mijn collega’s en ik van Royal FloraHolland doen er alles aan om zo een zorgvuldig mogelijk proces te doorlopen zodat kopers en kwekers nu en in de toekomst bloemen en planten kunnen kopen op de klokken van Royal FloraHolland.
Een groot compliment voor medewerkers, kwekers én kopers
Ik wil afsluiten met de complimenten aan de medewerkers van Royal FloraHolland die hebben gewerkt aan dit project. Een project waarbij het aankomt op samenwerken, verbinden, testen, verbeteren en waarbij doorgaan essentieel is. Maar ook een compliment voor de kwekers en de kopers, omdat er best wat gevraagd wordt van ze. Ze doen mee en bewegen mee.
Kerst in aantocht
Kerst is een mooi moment in het jaar waarop bloemisten de zaak weer opvrolijken met groen, glitters en kerstballen. De prijsvorming voor bloemen is dan ook wat minder, zeker de roos is minder in trek rond deze tijd. De focus ligt meer op Ilex, tulpen en Amaryllis. Bij de planten staan de Schlumbergera, Helleboris en Poinsettia in de spotlight.
Blijf op de hoogte van alle veranderingen en stel jezelf de vraag: wat kan, moet of wil ik anders doen zodat ik nu en in de toekomst kan blijven kopen op de klokken van Royal FloraHolland?
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.