Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

The Times They Are A-Changin'

Tholen - Nederland is een land van coöperaties, zo weet demissionair minister van landbouw Piet Adema, en daarmee is het op tal van gebieden groot geworden. Dat komt omdat een coöperatie de diepte ingaat en het gezamenlijk belang zoekt, en de sierteelt is een van die clubs die dat al een eeuw lang als geen ander doet.

Demissionair minister Piet Adema over de toekomst van de tuinbouw

De Dag van de Coöperatie is tevens het Feest van de Coöperatie en uiteraard zijn dit het type teksten die men er graag hoort. Toch kwam hij op de bijeenkomst gisteren in Aalsmeer ook een kritische noot kraken. Aanhakend op het thema ‘de toekomst van de sierteelt’ passeerden verduurzaming en met name het gebruik en de vermindering van gewasbeschermingsmiddelen de revue. Hier liggen uitdagingen, die overigens nauw verband houden met beeldvorming, waarop “we” beter zouden moeten leren sturen. Dat is koren op de molen van Jan van Dam (CEO DFG), Adri-Bom Lemstra (voorzitter Glastuinbouw Nederland) en Carolien Tesselaar (kweker, lid van de ledenraad en vervanger van die nog bekendere Caroline, die van de BBB, die last minute bij Plasterk op het matje moest komen), die zich hier elk vanuit hun eigen rol goed in herkenden.

Het panelgesprek

Voorafgaand aan de middag vond de Ledenbijeenkomst plaats, waarin vooral aandacht was voor vertrekkend voorzitter van de Raad van Commissarissen Jack Goosens. Reflecterend op zijn dienstverband komt Jack de klassieker van Bob Dylan, The Times They Are A-Changin' voor de geest. Leuk of niet leuk en te snel of veel te snel, je doet er maar het beste aan verandering te omarmen en je aan te passen. ‘Change’ ziet hij als de rode draad van zijn termijn en zijn opvolger, Evert van Helvoort, kan wat dat betreft zijn borst nat maken.

Afgetreden voorzitter van de Raad van Commissarissen Jack Goossens wordt toegesproken door Steven van Schilfgaarde

In een kort praatje van CEO Steven van Schilfgaarde memoreerde ook hij aan alle veranderingen van afgelopen jaren. Uiteraard was daar de bestuurlijke verschuiving van ALV naar Ledenraad, de overname van FloraXchange en het bouwen van Floriday, de tegenstand die dit opriep bij een deel van de leden hetgeen leidde tot een extra ALV, enz. Eén van de punten, de discussie over het “verplicht” certificeren, is nog niet beslecht. Volgens Steven en voornoemde panelleden moet dat er komen (en wordt verduurzaming an sich ‘hét thema van de komende jaren’), maar zoals bekend is niet iedereen daar even enthousiast over.

Oud-langbaanschaatser Ben van der Burg houdt zijn verhaal

Na voornoemde paneldiscussie volgde een presentatie van voormalig beroepsschaatser en directeur van Triple IT Ben van der Burg, wiens vader ooit zelf kweker was in het Westland. Bottom line was dat moderne technologie en automatisering ons vandaag de dag heel wat meer mogelijkheden hebben gegeven dan vroeger, en dat je je tevens niet gek moet laten maken. Voorts was het de beurt aan Annette van Soest die de overwegend oudere jongeren een lesje netwerken gaf, waarop men vervolgens terecht kon bij de bar en het buffet.

Klik hier voor een fotoreportage