Tholen - Het familiebedrijvenboek van BDO viert dit jaar een jubileum. In de 10e editie komen zes familiebedrijven aan het woord, die elk op hun eigen wijze bezig zijn met de continuïteit van hun onderneming. "Veel familiebedrijven streven naar continuïteit, maar de manier waarop ze er willen komen, verschilt enorm onderling. Ook is de tijd dat de volgende generatie vrijwel vanzelfsprekend het roer overnam, geweest", constateert Ruud Loos, die als director Adviesgroep Familiebedrijven binnen BDO een brede kring van familiebedrijven bedient.
Ruud Loos
"De druk op de volgende generatie lijkt vandaag de dag minder groot dan vroeger. Ze hebben meer vrijheid om te kiezen. Bovendien zijn er alternatieven. En in een complexe en dynamische wereld als de huidige is het soms raadzaam om niet op opvolging door de volgende generatie in te zetten, maar bijvoorbeeld de strategie voor het bedrijf opnieuw te bepalen, het bedrijf uit handen te geven aan een externe CEO of pivate-equitybedrijf of om het familiekapitaal zorgvuldig te beleggen. Soms wordt ook het voortbestaan acuut bedreigd en moet een familiebedrijf noodopvolging organiseren. Stuk voor stuk realistische scenario's, die we in dit boek in beeld brengen!"
Fusies en overnames
Uit een onderzoek van onze afdeling Mergers and Acquisitions (M&A) in de Food & Flowers sector blijkt dat de stijgende trend van het aantal fusies en overnames in de sector eind 2022 zich ook in het eerste half jaar van 2023 positief heeft voortgezet. Het huidige aantal deals in de Food & Flowers sector is hiermee weer teruggekeerd naar het niveau van 2021/begin 2022. Deze ontwikkeling geeft onder andere aan dat de onzekerheid in de markt is gedaald en het vertrouwen weer toeneemt", aldus Ruud.
"Dit sluit aan bij eerder onderzoek dat slechts 30% van de familiebedrijven zelfstandig bedrijfsopvolging overleefd. Ofwel, veel familiebedrijven zijn op overnamepad of worden overgenomen. Zeker voor de bedrijven die tussen het spreekwoordelijke servet en tafellaken vallen, is het zaak om serieus na te denken over een mogelijke overname als dat strategisch gezien beter is of als er gebrek aan opvolging is."
Private equity
"De betrokkenheid van private equity (PE) bij deals in 2023 is opmerkelijk laag, als gevolg van de stijgende rentes. Het gros van de deals kwam van strategische kopers die schaalvoordelen willen pakken of een internationale groeistrategie hebben", vervolgt Ruud. "Voor de foodsector blijft de duurzaamheidstransitie een belangrijk topic om in de gaten te houden. De drie pijlers binnen deze categorie zijn duurzame productie, consumptie en supply chain. De verwachting is dat sterke foodondernemingen hierin zullen (blijven) investeren en eventueel overnames zullen gaan doen om hun strategie te realiseren."
"Uit het toegenomen aantal deals blijkt dat geesten bij familiebedrijven steeds meer rijp worden voor krachtenbundeling. Voor familiebedrijven is het zaak om daar zelf de regie in het nemen. We hopen hier familiebedrijven mee te inspireren om na te denken over hun eigen strategie. Is men gelukkig? Ben je zelf nog de beste eigenaar van je bedrijf of heeft de organisatie een groeiscenario nodig? En kun je dat zelf of ga je dat met een partner doen? De afgelopen jaren is de onzekerheid bij veel bedrijven toegenomen door de kostenstijging, niet in het minst op het gebied van energie en personeel. Daarbij is ook de kwetsbaarheid van de sector gebleken, dat is zeker voor de Food & Flowers sector van toepassing", vertelt Ruud.
In het Familiebedrijvenboek komen VDL, BCD en BORON, Demaco, The Schippers Group, VP Capital, Kwabo en Bolster Investment Partners aan het woord. Het boek wordt op 9 januari gepubliceerd en is nu al online te reserveren.
Voor meer informatie:
BDO Accountants & Adviseurs
Ruud Loos
Director, Adviesgroep Familiebedrijven
Tel: +31 (0)30 284 99 60
Mobiel: +31 (0)6 5399 2961
[email protected]
www.bdo.nl/nl-nl/branches/food-flowers