Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Energieprijzen in dalende lijn

In een dalende kartellijn zakt de gasprijs nog altijd verder terug naar 'normaal'. Voor het TTF-januaricontract betekent dat vrijdagochtend een prijs van zo'n 34,6 euro per megawattuur. Toch weer 4 euro minder dan de prijs waarop de markt afgelopen vrijdag afsloot.

De elektriciteitsprijs is de afgelopen week ook wat genormaliseerd. De EPEX-dagprijs schommelt rond de 100 euro per megawattuur. Soms iets eronder, soms iets erboven. Vrijdag ligt de prijs er met ruim 93 euro per megawattuur iets onder.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 14 december 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Kartellijn of ganzenpas, zoals AgroEnergy het noemt in een weekupdate, feit is dat de energiezorgen over deze winter steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Met bovendien inmiddels weer relatief milde temperaturen blijven de gasopslagen ook goed gevuld.

In de update van AgroEnergy wijst men naast de natuurfenomenen die meespelen ook op de kalender. We kruipen al richting de kerstperiode, waarin de energievraag sowieso een stuk lager ligt dan gebruikelijk. Aan de vraagkant is er dus al genoeg aanleiding voor prijsdalend sentiment, constateren de energiespecialisten uit Rotterdam.

De aanbodkant draagt bij aan dat sentiment, want vrijwel op alle vlakken is de situatie beter dan vorig jaar. Er is meer opgesteld zon- en windvermogen, de Franse kerncentrales laten fors herstel zien en de reservoirs bij de waterkrachtcentrales zitten door de natte herfst voller dan voorgaande jaren.

Ook de andere energiegerelateerde handelsmarkten lieten vooral dalende lijnen zien, stipt AgroEnergy in de update over onder meer steenkool (met wereldwijd een recordverbruik in 2023 zo laat het IEA zien) en olie aan. Lees de hele update hier met aan het slot nog wel een waarschuwing: "Bij het naderen van de kerstperiode nemen de handelsvolumes over het algemeen af en kunnen daardoor grotere prijsbewegingen ontstaan. Wellicht dat het dalen van de prijzen alsnog zorgt voor grotere koopwoede dan gebruikelijk in deze laatste week voor gastermijnhandel."

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt weer met een update over de gasleveringszekerheid (hieronder) en de oliemarkt (klik hier).

Nederland is een handelsland, ook als het op energie aankomt. Een post op social mediaplatform X van hoogleraar energietransitie Martien Visser bevestigd dat weer eens.