Veiling Rhein-Maas draaide in het afgelopen jaar een productomzet van 424 miljoen euro. Dat is iets hoger dan het jaar ervoor (411 miljoen), maar minder dan het record van coronajaar 2021 (457 miljoen).
Dit komt overeen met een groei van drie procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze positieve ontwikkeling is voornamelijk gebaseerd op een goede ontwikkeling van de vraag en hoge gemiddelde prijzen in combinatie met lagere volumes. "We kijken tevreden terug op 2023 en zijn blij met de positieve ontwikkeling van onze productomzet. Los daarvan was 2023 ook een moeilijk jaar, omdat we ook moesten, en moeten, reageren op prijsverhogingen op vele gebieden, zoals loonkosten en energie", aldus Günther Esser en Cees Hoekstra, de directie van Veiling Rhein-Maas.
De fysieke veilingklok was vorig jaar opnieuw het belangrijkste verkoopkanaal van Veiling Rhein-Maas, maar ook de digitale verkoopkanalen van Veiling Rhein-Maas zijn erg belangrijk voor de klanten. In mei werd een record behaald: met 30.000 stapelwagens en meer dan 167.000 CC-containers verkocht Veiling Rhein-Maas meer ladingdragers dan ooit tevoren.
Volumes en weer hebben invloed op afzet
De verkoop van snijbloemen bleef bijna het hele jaar stabiel en ook de verkoop bij onze klanten verliep goed. Ondanks een lichte daling van de aanvoer ten opzichte van vorig jaar, lag de verkoop van snijbloemen in 2023 cumulatief hoger dan vorig jaar en beduidend hoger dan gepland. De trend voor potplanten was ook positief in 2023 en de cumulatieve verkoop aan het einde van het jaar was hoger dan gepland. De volumes waren echter aanzienlijk lager dan gepland, vooral voor tuinplanten. Net als in 2021 was dit te wijten aan de aanhoudend goede vraag in de hele sector, waardoor de hoeveelheden niet altijd zoals gepland beschikbaar waren voor de veiling.
De verkoop was ook stabiel in de afgelopen kerstperiode en was hoger dan het jaar ervoor. Het prijsniveau bleef dankzij de goede vraag constant tot het einde van het jaar en was aanzienlijk hoger dan het voorgaande jaar, met name voor snijbloemen en tuinplanten, en iets lager voor kamerplanten. Net als vorig jaar was er bij snijbloemen vooral veel vraag naar gerbera's, euphorbia fulgens en exclusieve producten. Amaryllis en rozen werden echter ook vaker en aanzienlijk beter gekocht dan vorig jaar. In het potplantensegment bleef de vraag naar orchideeën, gedecoreerde plantenschalen en arrangementen bijzonder goed. Alleen euphorbia's en groene planten haalden niet helemaal het niveau van vorig jaar.
Er zijn verschillende redenen voor de lagere aanvoervolumes in 2023. Hoewel de invloed van de energiecrisis op de inkoop van goederen gelukkig veel minder groot was dan gevreesd, werden kassen aan het begin van het jaar vaak minder of helemaal niet verwarmd, met de bijbehorende gevolgen voor de beschikbare hoeveelheden van bijvoorbeeld chrysanten en lisianthus. Daarnaast leidde de energiesituatie in de loop van het jaar ook tot sluiting en reorganisatie van veel bedrijven, wat ook gevolgen had voor de volumes. Het overwegend natte en donkere weer had, en heeft, ook een impact op de oogstvolumes. Zo leidde het aanhoudend koele weer in april en mei tot een vertraagde start van de productie van snijbloemen in de volle grond en een daling van de volumes. Voor potplanten lagen de productievolumes vooral in juli en augustus lager door de afwezigheid van een late en vervolgproductie voor veel perkplantenproducten.
Digitale verkoopkanalen zijn populair
Hoewel de verkoop aan de fysieke veilingklok hoger blijft, werden de digitale verkoopkanalen, Kopen-Op-Afstand (KOA), klokvoorverkoop en de webshop, opnieuw intensief gebruikt. In 2023 was het aandeel van KOA goed voor ongeveer 40 procent van de klokomzet. Ruim 50 procent van de klanten van Veiling Rhein-Maas neemt nu online en dus van buiten de veiling deel aan het veilen. Ook de webshop wordt steeds populairder en werd vaker gebruikt door klanten en aanvoerders. De cumulatieve verkoop in de klokvoorverkoop van 2023 lag 30 procent hoger dan het jaar ervoor. Voor potplanten was de cumulatieve omzetstijging in de klokvoorverkoop maar liefst 60 procent, terwijl dit voor snijbloemen 10 procent was. De lay-out van de klokvoorverkoop wordt binnenkort gemoderniseerd en omgezet naar het lay-out van de webshop.
Actuele projecten
In het kader van het strategische project 'Standort 2025' hebben Veiling Rhein-Maas en Landgard in juli de eerste belangrijke stap gezet met de opening van het nieuwe Logistieke Middelen Centrum (LMC) in gebouw T op het bedrijfsterrein in Straelen-Herongen. Dit project dient de marktplaats aantrekkelijk te positioneren voor de toekomst. Sinds juli zorgen Veiling Rhein-Maas en Landgard Obst & Gemüse gezamenlijk voor de ontvangst en uitgifte van allerlei soorten ladingdragers en verpakkingen – voor zowel bloemen en planten als groenten en fruit – in het nieuwe LMC, dat beschikt over ongeveer 3.800 vierkante meter aan halruimte en 1.500 vierkante meter aan buitenopslagruimte. De verdere ontwikkeling van bestaande faciliteiten maakt ook deel uit van het project 'Standort 2025'. Dit omvat bijvoorbeeld de omschakeling naar ledverlichting in de hallen en bij de knooppunten, evenals de vervanging van de vloeren in de verbindingsassen, waarvan de derde en laatste fase binnenkort van start gaat. Daarnaast werden het afgelopen jaar onder leiding van Veiling Rhein-Maas ook veel kleine individuele aanpassingen doorgevoerd, die moeten bijdragen tot een kalmer verkeer en een grotere verkeersveiligheid. De grote vraag van klanten van Veiling Rhein-Maas naar vrijkomende huurruimte op het bedrijfsterrein toont aan dat er een groot potentieel is voor de verdere ontwikkeling van de locatie.
In 2023 werd het klantenportaal in verschillende projectstappen met talrijke nieuwe functies uitgebreid. Zo kunnen klanten nu ook kwantitatieve en kwalitatieve reclamaties online indienen via het klantenportaal. Daarnaast kunnen klanten van het Service Center nu ook digitaal hun diensten boeken via het klantenportaal. De huidige diensten omvatten de opslag van ongekoelde/gekoelde goederen, het ompakken van producten, uitgaande controle en het verpakken en prijzen van producten. Over het algemeen zijn de nieuwe online functionaliteiten van het klantenportaal voor klachten en het boeken van diensten zeer handige verbeteringen. In 2024 wordt het portaal dat voorheen gereserveerd was voor klanten ontwikkeld tot het VRM-portaal, dat dan ook gebruikt kan worden door aanvoerders.
Beursactiviteiten in 2023 en eerste hoogtepunten in 2024
Na een onderbreking van twee jaar vanwege het coronavirus was 2023 het eerste jaar waarin Veiling Rhein-Maas zich weer in de gebruikelijke vorm als enige bloemen- en plantenveiling van Duitsland kon presenteren op beurzen in binnen- en buitenland. Na de International Plant Fair (IPM) in Essen in januari en de Nederlandse beurzen HortiContact in Gorinchem en Vaktentoonstelling in Zwaagdijk in februari, stond in augustus ook Florall in het Belgische Waregem op de beurskalender van Veiling Rhein-Maas. Het beursjaar werd in november afgesloten met een aanwezigheid op de Trade Fair Aalsmeer. Veiling Rhein-Maas gebruikte alle beurzen om de veiling te promoten en om allerlei interessante gesprekken te voeren met potentiële en bestaande partners.
Het eerste hoogtepunt van het nieuwe jaar was de Klanten- en Aanvoerdersdag van Veiling Rhein-Maas op 9 januari, die voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus plaatsvond. Het hoofdthema was "Kunstmatige intelligentie en de effecten en kansen ervan voor de groene sector". Kort daarna, van 23 tot 26 januari, presenteert Veiling Rhein-Maas zich opnieuw aan het publiek op de IPM 2024 in Essen in de beursstand van Landgard.
Verwachtingen voor 2024
Aangezien de algemene economische situatie de komende maanden hoogstwaarschijnlijk gespannen zal blijven, is het onmogelijk om de effecten ervan op de groene sector en de activiteiten van Veiling Rhein-Maas te voorspellen. Desondanks is Veiling Rhein-Maas optimistisch over het voorjaar en gaan we ervan uit dat de goede vraag stabiel zal blijven. De overvloedige regenval van de voorbije weken zou echter kunnen leiden tot problemen bij het zaaien, omdat de grond te nat is. Voor bolgewassen en bolbloemen zoals tulpen worden iets lagere verkoophoeveelheden verwacht dan in voorgaande jaren. De leveringen van producten uit derde landen zouden volgens de huidige informatie normaal moeten zijn. Over het algemeen verwacht Veiling Rhein-Maas dus een zeer stabiel aanbod op de markt in Straelen-Herongen.
bron: Veiling Rhein-Maas