Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Acht tips voor de beste keuze van insectengaas voor de kas

Gaasoplossingen in kassen hebben in de loop der jaren hun waarde bewezen. Steeds meer telers erkennen de voordelen van deze techniek en besluiten over te gaan tot de aanschaf ervan om hun gewassen te beschermen. Het gebruik van gaas in kassen is een effectieve methode die de gewassen beschermt en draagt bij aan een duurzamere teelt. Deze technologie heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop er gedacht wordt over gewasbescherming en de teelt van voedsel. Marcel Schulte van Holland Gaas schrijft in onderstaand blog over insectengaas voor de kas.


Marcel Schulte

Plagen beheersbaar maken
Gaasoplossingen bieden telers de mogelijkheid om plagen op een effectieve manier te beheersen. Door een fysieke barrière te creëren, kunnen schadelijke insecten en andere plagen niet bij de gewassen komen. Dit vermindert de kans op uitbraken van ziekten en plagen aanzienlijk. Bovendien kan het gebruik van gaas helpen bij het creëren van een gecontroleerde omgeving, waardoor het makkelijker wordt om plagen vroegtijdig te detecteren en te beheersen voordat ze een probleem vormen.

Terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen
Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van gaas in kassen is de mogelijkheid om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen drastisch te verminderen. Gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak schadelijk voor het milieu en kunnen negatieve effecten hebben op de biodiversiteit en de gezondheid van mens en dier. Door fysieke barrières zoals gaas te gebruiken, kunnen telers plagen en ziekteverwekkers buiten houden zonder te vertrouwen op gewasbeschermingsmiddelen. Dit leidt naast natuurlijk een kostenreductie ook tot een schonere, gezondere omgeving en producten die vrij zijn van chemische residuen.

Het gebruik van gaas in kassen is een biodiversiteitsvriendelijke oplossing. Door het verminderen van het gebruik van pesticiden wordt het leefgebied van nuttige insecten en andere dieren beschermd. Dit bevordert de biodiversiteit binnen en buiten de kas.

Duurzaam
Gaas is een duurzame langetermijnoplossing voor gewasbescherming. Bij normaal gebruik kan gaas tien tot 15 jaar meegaan, wat het een kosteneffectieve investering maakt voor telers. De initiële kosten van het installeren van gaas kunnen relatief hoog zijn, maar de besparingen op lange termijn, door verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en lagere kosten voor plaagbeheersing, maken het een verstandige keuze voor de toekomst.

Het juiste gaas kiezen is niet eenvoudig
Het kiezen van de juiste gaasoplossing voor gebruik in kassen is geen eenvoudige opgave. De markt wordt tegenwoordig overspoeld door een breed scala aan opties, variërend van hoogwaardige oplossingen tot meer budgetvriendelijke alternatieven. Deze diversiteit maakt het voor telers een uitdaging om de verschillen in duurzaamheid en het bewezen nut van de verschillende gaasproducten te onderscheiden. Het is niet altijd direct duidelijk welke oplossingen de beste lange termijn waarde bieden en welke mogelijk tekortschieten in kwaliteit of effectiviteit.

De oude wijsheid dat men krijgt waarvoor men betaalt, is ook van toepassing op de aanschaf van gaas voor kassen. Dit betekent niet dat de duurste optie automatisch de beste is, maar het benadrukt wel het belang van een weloverwogen keuze. Het is cruciaal voor telers om de specificaties, duurzaamheid, licht- en luchtverlies en de verwachte levensduur van de gaasoplossingen zorgvuldig te evalueren. Ook het onderzoeken van recensies, het verkrijgen van aanbevelingen van collega-telers, en het raadplegen van experts op dit gebied kan helpen bij het maken van een geïnformeerde beslissing.

In de keuze is het belangrijk om een aantal zaken helder te hebben. Het is essentieel om te overwegen welke specifieke behoeften en uitdagingen die men in de kas wil aanpakken. Niet al het gaas is op dezelfde manier vervaardigd; sommige soorten zijn speciaal ontworpen om bepaalde plagen buiten te houden, terwijl andere gericht zijn op het optimaliseren van lichtinval of het verbeteren van de luchtcirculatie. Door duidelijk te definiëren wat men van de gaasoplossing verwacht, kan men gerichter zoeken om de juiste keuze maken.


Harmonica gaas

Acht tips/uitgangspunten voor een weloverwogen insectengaaskeuze:

  1. Voor welke teelt zoekt men een insectengaas-oplossing? Een goede gaasleverancier weet welke oplossingen het beste aansluiten bij de teelt en kan referentiebezoeken bij collega-telers organiseren.
  2. Welke plagen wil men bestrijden? Vaak hangen plagen samen met de teelt, maar ook de lokale situatie kan doorslaggevend zijn. Als men weet wat men wil bestrijden kan men de juiste keuze maken met betrekking tot maasgroottes van het gaas.
  3. Wat is de ventilatiebehoefte? Het gebruik van gaas kan invloed hebben op de ventilatie in de kas. Afhankelijk van het type gaas, maar ook de ventilatiecapaciteit van de ramen, is het ene gaas wellicht meer geschikt voor de specifieke teelt en locatie dan het andere. Met ventilatie-reductie-berekeningstools kan men de invloed van gaas op de teeltklimaat eenvoudig laten uitrekenen, rekening houdend met de gebruikte draaddikte. Ook de principes uit Het Nieuwe Telen / Plant Empowerment (HNT) hebben invloed op de ventilatiebehoefte.
  4. Welke beperking op lichtinval is acceptabel? Bij de verschillende gaassystemen (zak-, harmonica-, filtersysteem etc.) gelden verschillende lichtinval beperkingen. Zelfs binnen de verschillende systemen zijn er grote variaties. Afhankelijk van het lichtverlies dat men bereid is te accepteren liggen sommige keuzes meer voor de hand dan andere. Vaak hebben gaasleveranciers de beschikking over officiële metingen door bijvoorbeeld kennisinstituten als TNO en TŰV voor de verschillende gaassystemen.
  5. Welke terugverdientijd is acceptabel? Afhankelijk van de investeringshorizon kan het ene gaassysteem zomaar beter aansluiten dan het andere. Levensduur & UV-stabiliteit spelen daarbij een grote rol. Zo zijn zaksystemen over het algemeen voordeliger wat terug te zien is in de levensduur vergeleken met harmonicasystemen. Slimme 'Return on Investment'-calculatoren kunnen uitrekenen wat de terugverdientijd is voor de keuze op basis van de specifieke situatie.
  6. Welke installatievereisten zijn van toepassing? Een overweging is ook hoe een gaassysteem wordt geïnstalleerd. In een nieuwbouwkas is dit minder relevant, immers hoeft er geen rekening gehouden worden met bestaande teelt. Gaat het om een bestaande kas, dan kan dit een grote rol spelen. Veilige installatiemogelijkheden van binnen of van buiten uit kunnen dan een groot verschil maken. Moeten de ramen openstaan bij installatie of juist dicht? In warme maanden is dat laatste bij bestaande teelt vaak niet wenselijk voor langere tijd.
  7. Hoeveel onderhoud heeft het systeem nodig? Zoals bij elke oplossing zijn er ook bij gaas bepaalde onderhoudsvoorschriften. Afhankelijk van de keus die men maakt, is er meer of minder onderhoud. Zaksystemen kunnen sneller vervuilen, terwijl harmonicasystemen vaak vuilafstotend zijn. Ook hier is nader onderzoek zeker de moeite waard, ook het ene zaksysteem is het andere niet.
  8. Wat zijn de financieringswensen? Terugverdientijd speelt natuurlijk een grote rol in de financieringsbehoefte. Misschien financiert men de investering volledig zelf of trek men extern kapitaal aan. Inmiddels zijn As-a-Service gaassystemen ook beschikbaar als een alternatief op bepaalde locaties. Daar kan men de besparing op de operationele kosten door een gaasoplossing vaak matchen met een vast bedrag per maand wat men voor een gaasoplossing inclusief onderhoud kwijt bent.

Het navigeren door de complexe markt van gaasoplossingen vereist dus een zekere mate van kennis en onderzoek. Door prioriteit te geven aan kwaliteit, duurzaamheid en de specifieke behoeften van de gewassen, kan men een investering doen die niet alleen de gezondheid en productiviteit van de gewassen ten goede komt, maar ook op de lange termijn financieel voordelig is. Een zorgvuldige selectieproces kan de kans op teleurstellingen aanzienlijk verminderen en zorgen voor een succesvolle integratie van gaas in teeltpraktijken. Het is belangrijk om zich goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden.

Voor meer informatie:
Holland Gaas
Honderdland 30
2676 LS Maasdijk
Tel: +31 174 516 180
[email protected]
www.hollandgaas.nl

Publicatiedatum: