Tholen - Andere jaren werd er weleens over geklaagd op HortiContact: 'ze' komen niet. Ze, dat zijn dan de tuinders. Dit jaar was dat anders. Alle drie de dagen, en zeker op de drukste woensdag, waren er veel tuinders in de gangpaden en op de stands te vinden. Meer dan afgelopen jaren.
De oorzaak? Daarnaar was het voor velen op de beurs gissen. Het mooie weer begin maart leek juist niet ideaal voor een beursbezoek, want in de kas gaat het dan keihard en is er werk zat. Zeker voor de tuinder die nog veel zelf doet, en voor wie juist ook HortiContact de beurs is vanwege de aanwezige contactpersonen en goed op zijn praktijk aansluitende oplossingen. Ook twee dagen om 10u beginnen is niet ideaal, zo snapten veel standhouders.
GreenV stond met diverse stands vlakbij elkaar. Het was bijna een GreenV-plein. De mannen werden vlug even verzameld door Mirjan voor deze foto. HT Verboom, Green Simplicity, Stolze, Voshol, Prins Group, Prins USA, JV Energy, Apex en GreenV Mexico vallen allemaal in deze bedrijvengroep.
Innovatie Award voor Source Irrigation Control
Misschien dat iedereen wel weer even behoefte had aan een persoonlijk praatje met jan en alleman na de recente ophef over de toekomst van de tuinbouw? Of was het te danken aan de reuring voorafgaand aan de beurs rond de aangekondigde innovaties?
Die aankondigingen waren er dit jaar meer dan andere jaren. Misschien dat het juist goed was dat er iets meer lucht zat tussen IPM Essen, Fruit Logistica en HortiContact?
Aan het eind van drie dagen beurs mochten Sprinkler Energy, Houweling Horticulture en Source.ag als de top drie in de strijd om de innovatieprijs van de beurs het podium op. Alle drie de partijen boden een oplossing aan voor een actuele uitdaging.
De top 3 op het podium met Lotte Adema namens Source.ag aan het woord en uiterst rechts Lucas van't Hof, Head of Cluster Agri & Horti bij beursorganisatie Easyfairs.
Sprinkler Energy wil tuinders van het gas af helpen met de slimme inzet van warmtepompen. Houweling Horticulture bood, na een samenwerking met Studio Catch Horticulture Solutions en snij-cymbidiumtelers, een slakkenval aan om de Spaanse slak te vangen zonder pesticiden.
En dan is er water. Nu nog niet direct het grootste actuele probleem in Nederland, in ieder geval qua beschikbaarheid, maar dat neemt niet weg dat Source.ag met Source Irrigation Control inzet op optimalisatie van de watergift. Het leverde het snelgroeiende Amsterdamse AI-bedrijf de winst op. Meer lezen over de innovatie? Lees dan dit artikel terug dat bij de start van de beurs verscheen.
Prijswinnaar Source.ag viert een feestje op hun stand
Kassenbouw komt weer op gang
Tuinders waren er dus volop, maar ook het aantal internationale beursbezoekers viel op. Tijdens onze rondjes beurs kwamen we de nodige internationale gasten tegen. Samen met standhouders die het aantal autoritjes wilden beperken in de beursweek bevolkten zij het naast Evenementenhal Gorinchem gelegen Van der Valk-hotel.
De weer iets rustigere dag drie van de beurs leende zich goed om de balans op te maken. Qua kassenbouw lijkt er weer schot in de zaak te komen na een (te) rustig half jaar. Alles bij elkaar durven toch weer heel wat telers in Nederland de stap aan om uit te breiden of nieuw te bouwen. Goed voor de kassenbouwers, die ook internationaal een dip meemaakten, waardoor de concurrentie op prijs hevig gevoerd werd.
In Belgiƫ, of eigenlijk vooral Vlaanderen, is uitbreiding voor telers nog een stuk lastiger. Vergunningen krijgen in Vlaanderen is extreem lastig, terwijl, zo vertelde een ex-teler en inmiddels kassenbouw en -sloper, potentiƫle gronden wel te vinden voor wie goed zoekt. Blijft het nog wel de uitdaging om de energiepuzzel goed te leggen, zonder bijvoorbeeld aardwarmte.
Sjoerd Busselman en Jan Nissink van Engie draaien al een poosje mee op de energiemarkt.
Energie optimaliseren
Maar ook met aardwarmte alleen kom je er niet. Daar is men zich goed van bewust. Vandaar dat allerhande nieuwe energiesystemen de interesse van tuinders wekken. De e-boiler, die is goed ingeburgerd, en nu gaat het veel over onder meer warmtepompen, zonnepanelen en batterijopslag, naast nog altijd investeringen in bestaande technieken voor energie-optimalisatie zoals ventileren, ontvochtigen en schermen.
Of LED, waarvoor op de beurs weer de nodige nieuwe armaturen te vinden waren. Soms armaturen waarmee tuinders conform SIG&F-subsidieregels HPS-lampen kunnen vervangen, maar ook innovatieve concepten waarmee leveranciers en producenten 'andere markten' proberen te bedienen. Niet iedere tuinder zit namelijk op enorme vermogens te wachten.
Photon Dancing was een van de nieuwe aanbieders van LED-licht. Wilco Verkuil: "Wij voegen de goede eigenschappen van HPS toe in onze LED-belichting."
Spelletjes en prijsvragen
Wie uitgepraat was over de actuele thema's, waarbij we bijvoorbeeld de steeds verdergaande overgang naar organische substraten en arbeid hier nog niet genoemd hebben, kon op de beurs zijn lol ook op met spelletjes en prijsvragen.
In de stand van Agrolux wist iemand in 25 seconden op een racefiets 500 meter af te leggen, goed voor een snelheid van ruim 60 kilometer per uur. Bij Priva ging het nog harder, maar dan virtueel in een F1-simulator. Ook auto-gerelateerd: ML Opleidingen had op dag 1 en 2 een opstelling mee waarin je kon ervaren hoe het is om met je auto ondersteboven te belanden.
De winnaar bij de Agrolux Sprint Battle krijgt 2 kaarten voor het Amstel Gold Race VIP arrangement 'Van start tot finish'. Silvijn van Poecke won. Hij is eerstejaars aan de mbo-opleiding Teelt en Techniek in Bleiswijk en noteerde als tijd 25.8 seconden. Mathijs den Haan uit Brakel noteerde 26.6. Hij werkt bij zijn vader in de freesia's - MTS den Haan van der Linden. Op drie belandde Hendrik Satter. De directeur van Starberry in Nieuwaal sprintte naar een tijd van 29.0.
Tuinbouw in al zijn diversiteit bijeen
HortiContact was alles bij elkaar weer zoals het moet: laagdrempelig, de plek om op een zakdoek heel veel (oude) bekenden tegen te komen en tegelijk ook nog over actuele thema's en innovaties te leren. Met de juiste verwachtingen kan de tuinbouwbeurs dan nooit tegenvallen, en zijn zelfs de rustigere dagen niet per se een probleem. Zoals menig standhouder vertelde: juist op die momenten voer ik goede gesprekken.
Ook op onze eigen stand voerden we zulke gesprekken, waar bijvoorbeeld de vraag gesteld werd hoe vooral ook die 'kleine' tuinder zijn kas toekomstproof kan krijgen. Het is belangrijk niet te vergeten dat er naast alle grote bedrijven ook nog heel veel 'kleinere' bedrijven zijn die samen de tuinbouw maken, met ook alle verdere ketenpartijen daar weer omheen.
In Evenementenhal Gorinchem was de tuinbouw is al zijn diversiteit te zien. En als dat dan ook nog met een hamburger, biertje of bakkie koffie via het goed verzorgde horecaconcept op de beurs kan, dan hoeft de beurs toch niet heel veel anders?
Een verandering ten opzichte van dit jaar is er volgend jaar alvast wel: de beurs is weer terug in februari (18, 19 en 20 februari 2025). Maar eerst nog maandag de grote fotoreportage van de beurs van 2024 op dit kanaal.
Daniel Hoszczewksi en Jeffrey van Uunen van ProCC. Een van de partijen op de beurs bij wie de aandacht speciaal uitging naar het thema arbeid.