Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onvoldoende steun onder EU-lidstaten voor omstreden Natuurherstelwet

Er is onvoldoende steun onder EU-lidstaten voor de omstreden Natuurherstelwet. Dat bleek vrijdagmiddag 22 maart na afloop van overleg tussen de 27 lidstaten in Brussel. Nu niet genoeg EU-landen de wet nog steunen, is stemming over de wet tot nader order uitgesteld. Of en wanneer er definitieve goedkeuring van dit wetsvoorstel komt, is hoogst onzeker. Het wetsvoorstel vormt al maanden een heet hangijzer in Brussel. Glastuinbouw Nederland, dat op het uitstel in gaat, is voor biodiversiteitsherstel, maar maakt zich zorgen over de vorm van de wet die Nederland verder op slot zou kunnen zetten.

Blokkerende minderheid
Nederland, Italië, Polen en Zweden spraken zich eerder al tegen het wetsvoorstel uit. Op het laatste moment kregen zij daarbij steun van Hongarije. Met de onthouding van België, Finland en Oostenrijk ontstond er een blokkerende minderheid. Om een wet goed te keuren, heeft het voorstel steun nodig van tenminste 55% van de lidstaten, die samen minimaal 65% van de EU-bevolking moeten vertegenwoordigen. Het besluit van Hongarije om de steun aan het voorstel in te trekken, betekent dat aan de laatste eis niet werd voldaan. Bovendien twijfelt Slowakije over zijn steun. Onzeker is of België, momenteel voorzitter van de Raad van Europese Ministers maar zelf kritisch over de wet, voldoende steun kan vinden voor het wetsvoorstel.

Nederland ook tegen
Nederland stemde uiteindelijk ook tegen de Natuurherstelwet. Aanvankelijk wilde het demissionaire kabinet akkoord geven, maar de Tweede Kamer stak daar een stokje voor en nam een motie tegen de wet aan. Minister Van der Wal-Zeggelink (VVD) voor Natuur en Stikstof nam de wens van de Kamer over. Glastuinbouw Nederland ziet dit blijvend verzet vanuit Nederland als een stevig signaal aan andere EU-lidstaten om ook in de definitieve stemming tegen te stemmen. De sectororganisatie roept Nederland op zich ook komende maanden te blijven inzetten voor definitieve verwerping van het wetsvoorstel.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: