Tijdens gesprekken met ondernemers over het verkoopklaar maken van hun onderneming krijgt Alfa Accountants & Adviseurs regelmatig de vraag of het wel handig is om juist nu de onderneming ter overname aan te bieden bij partijen in de markt. Het accountantsbedrijf licht de belangrijkste ontwikkelingen hieronder toe en geeft tot slot antwoord op de vraag of dit wel het juiste moment is.
Ontwikkelingen overnamemarkt
Ondanks de nodige financiƫle uitdagingen is in de overnamemarkt terug te zien dat de overnamecondities nog steeds goed zijn en maar licht minder zijn geworden ten opzichte van twee jaar geleden. Uit recent onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite is namelijk gebleken dat de gemiddelde overnamesom die wordt betaald voor een Nederlands mkb-bedrijf nauwelijks lager is komen te liggen, ondanks de fors hogere rentestand. Deze rentestand is weer van invloed op de financierbaarheid van een overname bij bijvoorbeeld een bank. Ook op Europees en verder internationaal gebied zijn dezelfde trends waar te nemen.
Ook voor de komende maanden worden in de overnamemarkt positieve ontwikkelingen verwacht. Het aantal potentiƫle kopers neemt toe en ook worden voor de komende maande een stijging van de overnameprijzen verwacht, zo bericht het FD. Mogelijke oorzaken voor deze positieve ontwikkelingen liggen naar verluidt in de afvlakkende stijging van rentetarieven en inflatie. Deze hebben weer een positieve invloed op bedrijfsresultaten van ondernemingen actief in het Nederlandse MKB.
Rol Private Equity in de aantrekkende overnamemarkt
Daarnaast is op de markt ook een toegenomen activiteit van investeringsfondsen (Private Equity) in de Nederlandse mkb overnamemarkt te zien. Investeringsfondsen lopen vaak voorop bij het inzetten van fusies en overnames als strategie om ondernemingen stabieler en sterker te maken. Investeringsfondsen hebben in de afgelopen jaren zogeheten "platformbedrijven" overgenomen. Met een investering in een platformbedrijf wordt een nieuwe markt betreden en vaak samen met de huidige eigenaar een groeipad uitgestippeld. Onderdeel van deze groei is een "buy-and-build" strategie, oftewel het doen van strategische overnames. In de markt is zichtbaar dat er veel interesse is in deze strategische overnames.
Inmiddels zijn investeringen van Private Equity ook wijd verspreid binnen Nederland. Denk hierbij aan een kinderopvang, de biefstuk die men eet bij een restaurantketen, een nieuwe laptop bij een webwinkel of een tandartsbezoek. Bij veel van dit soort bedrijven is (een deel van) de onderneming in eigendom van een investeringsfonds zonder dat dit vanaf de buitenkant zichtbaar is.
Investeringsfondsen hebben naar verluidt nog veel kapitaal beschikbaar om te investeren, nu de marktomstandigheden verbeteren is dan ook de verwachting dat dit kapitaal verder zal worden ingezet voor het doen van strategische bedrijfsovernames met reeds bestaande platformbedrijven. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor ondernemers die er over nadenken om op relatief korte termijn hun onderneming te verkopen en te gaan genieten van hun pensioen.
Hoe ziet Alfa de overnamemarkt?
In de gesprekken die Alfa voert met ondernemers merkt het bedrijf een toegenomen interesse om te verkopen bij ondernemers. Wanneer er gesproken wordt over het moment van verkoop, geeft Alfa aan dat de marktomstandigheden gemiddeld genomen goed zijn en er al diverse aansprekende aan- en verkoopopdrachten zijn gestart in de voorbije periode. Binnen hun eigen portefeuille is te zien dat er weer meer interesse is voor stabiele mkb-ondernemingen of ondernemingen met een positieve cashflow actief in een markt waarin verdere groei te realiseren is.
Voor meer informatie:
Alfa
www.alfa.nl