Bij de snelle raming was de inflatie in maart 3,1 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In februari was de inflatie 2,8 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De reguliere cijfers van de CPI van maart worden op 9 april gepubliceerd.
Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 9 april wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.
Het inflatiepercentage in de Belgische supermarkten, door Test Aankoop berekend op basis van een winkelmandje met verschillende producten, bedraagt 2,73% in maart 2024, en blijft dalen. Ondanks deze daling merken ze op dat de kosten van ons supermarktmandje hoger blijven dan in januari 2022 (de eerste maand waarin een inflatie van meer dan 2% werd waargenomen).
Sinds januari 2022 is het boodschappenmandje gemiddeld met 26% gestegen. Daarom moet de huidige prijsdaling in perspectief worden geplaatst. Zo blijft de prijs van zuivelproducten 28% hoger dan destijds, en die van brood 24%.
Wat zijn de oorzaken van de inflatie?
De prijzen van grondstoffen en energie hebben invloed op de prijzen van voedingsmiddelen. Na lange tijd de prijzen omhoog te hebben geduwd, rijst nu de vraag of de lagere prijzen van grondstoffen en energie zich zullen vertalen in tarieven vergelijkbaar met die van januari 2022, de maand waarin de inflatie in ons supermarktmandje de 2% overschreed.
Bron: CBS / Test Aankoop