Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Éen-tweetje met de coniferenkwekers

De eisen die afnemers stellen aan boomkwekerijproducten zijn vaak strenger dan de wettelijke voorschriften. Het dwingt coniferenkwekers tot constant onderzoek naar nieuwe werkwijzen en behandelingen. Al ruim acht jaar benutten ze daarbij de vakkennis en faciliteiten van Delphy Boomteelt en Vasteplantenteelt, zo valt te lezen in het magazine van Delphy.

Het is misschien een open deur, maar Delphy-onderzoeker Johan van den Broek trapt hem graag in: "samen sta je sterker." Vanuit die overtuiging financiert een collectief van zeven coniferentelers jaarlijks een serie proeven in Hazerswoude-Dorp. Met de verkregen informatie weten ze keer op keer hun marktpositie te versterken. Johan koestert de vertrouwensrelatie die is ontstaan. "Elk project is een nieuwe samenwerking tussen teler, Delphy-onderzoeker en -adviseur."

Uitdaging
De proeven verlopen volgens een vaste opzet, vervolgt de onderzoeker. "We overleggen met de telers over de juiste onderzoeksvraag, afhankelijk van de uitdagingen die zij ervaren. Vervolgens verzamelen we verschillende potmaten en rassen. Zo ontstaat ook een goede afspiegeling van de praktijk." Datzelfde geldt voor de uitkomsten. De telers maken zelf een selectie van wat op hun situatie toepasbaar is. Een 'instapklaar advies', noemt Johan het.

Proefopzet
Hij wijst op de kleine kraanvakken die sturing op maat mogelijk maken. "Op die manier sneeuwt niks onder in de massa, elke proef krijgt de aandacht die het verdient." Op de eigen bedrijven zou dit onmogelijk zijn. Daar heeft men geen tijd en handen voor al die 'herrie aan de kop'. Nu beperkt de inspanning zich tot een paar kijkmomenten tijdens het groeiseizoen. Belangrijke ontmoetingen, vindt Johan. "En altijd leerzaam. Want de telers zijn net zulke vakidioten als wij."

Voor de telers
'Het leren van elkaar' is misschien wel net zo'n belangrijk onderdeel van het project als de uitkomsten zelf. "Deze sector kent veel concurrentie en bedrijven zijn daarom nogal gesloten. Het samenwerkingsverband in Hazerswoude-Dorp biedt betrokkenen een 'veilige' omgeving om ervaringen uit te wisselen." In maart starten de onderzoekers van Delphy weer met nieuwe proeven voor een onderzoek naar organische bemesting.

Wout Rademaker, coniferenteler in Waddinxveen: "Leren door te vergelijken"
Het coniferenbedrijf van Wout Rademaker verkoopt uitgangsmateriaal aan binnenlandse en buitenlandse telers. "We willen een sterk en weerbaar gewas afleveren dat voldoet aan alle geldende maatstaven. En dat vraagt soms om vernieuwingen." Deze laat hij met een vaste groep coniferentelers achter gesloten deuren onderzoeken door Delphy.

"Elke test is weer leerzaam. Want weet je wat het is, op de onderzoekskwekerij kun je vergelijken. Op het eigen bedrijf kan dat niet. Daar voer je bijvoorbeeld één bespuiting uit en dat is het. Bij Delphy staan al die proefvakken met verschillende behandelingen overzichtelijk naast elkaar. Dan kun je met eigen ogen zien wat de effecten zijn. En je bespreekt wat je ziet met collega's en adviseurs. Ook daar leer je van."

Soms resulteert opgedane kennis in nieuwe toepassingen op het eigen bedrijf. "Dankzij de proeven hebben we bijvoorbeeld nieuwe producten opgenomen in onze werkwijze tegen onkruid. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in het zo effectief mogelijk inzetten van bestaande middelen. We kijken bijvoorbeeld of we met minder middel hetzelfde resultaat kunnen bereiken. Samen met de onderzoekers en adviseurs bedenken we dan zo'n test."

"Delphy voert uit en wij kijken mee. Met de ervaringen kunnen we onze teelt verduurzamen en ondanks een smaller pakket aan gewasbeschermingsmiddelen de kwaliteit blijven leveren die klanten van ons gewend zijn."

Onderzoekskwekerij Hazerswoude-Dorp
Op de locatie Boomteelt en Vaste Plantenteelt voert Delphy onderzoek uit voor (groepen) telers, fabrikanten en leveranciers. Het terrein heeft onder meer de beschikking over een moderne kas met afzonderlijke afdelingen, containervelden en proefvelden voor vollegrondsteelt. De proeven worden met de hoogste mate van vertrouwelijkheid behandeld en uitgevoerd door deskundige adviseurs en onderzoekers die diep verankerd zijn in de praktijk.

Bron: Magazine DE Delphy 2024/25

Publicatiedatum: