Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie dagen GreenTech: "Als ze ons willen kopiëren, dan zien we dat als een compliment"

Tholen - Op technisch vlak was er weer genoeg te zien tijdens drie dagen GreenTech Amsterdam. Bij de kassenbouwers ging het over de modder op natte bouwpercelen, in de markt voor biologische bestrijders maakt het matige voorjaar dat de extraatjes in de verkoop van biologie uitblijven en bij de spelers in LED-belichting gaat het naast over nieuwe specs ook over hoge subsidies én hoge belastingen, een mix die investeren door tuinders niet altijd makkelijk maakt.

Toch willen de tuinders echt wel, zo merkten wij tijdens drie dagen rondjes lopen op de beursvloer. De tuinders die je tegenkwam zaten aan een bakkie of een biertje bij één van hun leveranciers, of liepen rond om zich weer eens goed te laten informeren over wat er zoal beschikbaar is om arbeid-, water- of energieproblematiek op te lossen.


Tomatenteler Erwin van der Lans van Lans durfde het buiten de bouwplaats in Dinteloord wel aan om witte gympen te dragen ;-). Hij wordt geflankeerd door Roland van Gulik van XL Bedrijfskleding en Dennis Flaton van Horti XS.

Op energiegebied vielen her en der de eerste batterijensystemen op de beursvloer op, nadat de voorgaande jaren de e-boilers nog hot waren. "Batterijen en buffers, dat gaan hardlopers worden", voorspelde een energiespecialist.

Een andere vaak gehoorde voorspelling op de beurs is dat de Noord-Amerikaanse kassenbouwmarkt weer gaat aantrekken. Die voorspelling hoorden we de afgelopen jaren vaker, maar behalve mogelijk een vleugje wishful thinking is er vanwege vergevorderd trajecten met investeerders nu ook echt weer de overtuiging dat de markt zich weer kan gaan oprichten.


Teelt op water is voortdurend in doorontwikkeling, ook bij Light4Food. Don van Haeff en Niels Jacobs geven uitleg aan Daniëlle Smits van HAS Den Bosch.

Opkomende markten
Waar veel ogen gericht zijn op Marokko in Europa en Mexico in Noord-Amerika, ligt er meer potentie in Noord-Afrika en ook verder in Latijns-Amerika. In Egypte zien techniekbedrijven bijvoorbeeld meer moderne, niet grondgebonden teelten van de grond komen, terwijl in Peru en Chili dan weer naar bedekte teelt gekeken wordt om de opkomende zachtfruitteelten daar te beschermen voor extreme weeromstandigheden.

Verder zien we diverse toeleveranciers investeren in kennisontwikkeling in India, waar de toekomst in het dichtbevolkte land kansen lijkt te bieden. En dan is er nog Zuidoost-Azië. Samen met China ook Mexico is ook die markt allang geen opkomende markt meer, maar ze stomen wel behoorlijk door.

Opvallend aanwezig op de beurs: Zuid-Koreaanse delegaties. Technisch zetten zij stappen, onder meer met Nederlandse technieken, maar hoge importkosten vanwege nadelige wisselkoersen zijn wel een drempel.

Ook opvallend: het gretig alles aanraken, fotograferen en opmeten door sommige beursbezoekers. De ene standhouder stoorde zich eraan en moest soms zelfs demo-opstellingen weer repareren, de andere is er nonchalanter over en stelt: "Als ze ons willen kopiëren, dan zien we dat als een compliment."


Bas Froon en Ruud Barth van Saia Agrobotics konden weer een stukje meer laten zien van hun robotica-teeltconcept, dat momenteel in een kas in Ede draait. Te zien op de achtergrond op een video: de tomatenplant groeit zonder substraat en is onderweg naar de robot, en niet andersom.

AI en arbeid
Lastig te kopiëren, omdat het in ieder geval op een beurs niet makkelijk zichtbaar te maken is, zijn AI-ontwikkelingen. Het zijn er veel, en bij tal van technieken komt inmiddels ook artificiële intelligentie om de hoek kijken. Oogstvoorspellingen zouden er nog beter van worden, robots nog slimmer en tal van databronnen kunnen nog beter samengevoegd worden ten dienste van de tuinder.

Die tuinder kan dan als het goed is een groter areaal in zijn eentje gaan aansturen, mits er dan nog altijd wel genoeg andere mensen zijn die kunnen komen helpen blad plukken of oogsten. Volledig met robots draaien, dat is er nog niet bij, constateerde een tuinder na een rondje beurs lichtelijk teleurgesteld. Hoewel ook voor hem geen verrassing, was er toch de hoop dat de techniek nóg een stukje verder zou staan. Het zou het een beursbezoekje voor tuinders misschien wel nog makkelijker maken.


Last minute op de beurs: Ledgnd. Ramon de Vrie was tevreden en Marc Broeren van Dalsem ook. De mannen kennen elkaar vanuit hun tijd in China.

De volledige fotoreportage van de beurs volgt maandag. Fijn weekend!