Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marc Koene vertelt luisteraars Radio 1 over het hoe en waarom van led

Woensdag 12 juni was Marc Koene van SK Roses uit De Lier te horen in '5 Dagen', een programma van NTR-PowNed op Radio 1. In het twintig minuten durend interview legde de rozenkweker uit waarom hij zijn gewas met ledlampen belicht en wat hij doet om de lichtuitstoot in de nacht te beperken. Jaarlijks neemt de lichtvervuiling met 10% toe in Nederland. De kweker vertelt dat hij pas een prijs heeft gewonnen met zijn rozen. In de uitzending laat hij zien hoe rozen gekweekt worden. "Ik zie een bos witte rozen, maar jij ziet waarschijnlijk iets heel anders?", vraagt Jo van Egmond aan Marc.

Concurrerend
De kweker: "De roos poot je en dat is een continu proces. Als hij goed groeit kan hij acht tot twaalf jaar mee. Om twee of drie uur 's nachts gaan de lampen aan. Dat gaat allemaal computergestuurd. Dat licht hebben we nodig om de roos kwalitatief goed te laten groeien. Zonder licht wordt de houdbaarheid veel minder. Als we het licht uitzetten kunnen we niet meer concurrerend blijven. Per jaar leveren we 40 miljoen rozen. Als je geen licht aanzet kan er schimmel in de rozen komen. De rozen staan dan ook minder lang in de vaas."



Strengere regels
"Vanaf 2008 is het allemaal veel strikter en strenger geworden. De strengere regels rondom het licht zorgt wel uitdagingen. Je wilt ook niet iemand anders tot last zijn. Wat er binnen je kas gebeurt moet je binnen je kas houden. We zijn een aantal jaren geleden overgestapt op full-led belichting. Een LED-lamp heeft weinig stralingswarmte waardoor het vochtig wordt en daar heeft de roos last van. Consumenten ondervinden daar hinder van op een later moment. Het aandeel van de glastuinbouw op lichtvervuiling is dankzij ledverlichting veel minder geworden."

Vulkanisme
"Door de oorlog in Oekraïne werd heel agrarisch Nederland gedwongen om op LED-belichting over te gaan. Het is een hele grote gok geweest voor de sector om over te stappen op LED-belichting. We zijn een bedrijf dat stapje voor stapje nieuwe ontwikkelingen invoert. Het vochtprobleem is wel een uitdaging. Rozenkwekers hebben een ontheffing nodig om straks over tien jaar volledig gesloten kunnen kweken." "Het lijkt een beetje op vulkanisme", zegt een tegenstander van lichtvervuiling in de uitzending.

"Het is behoorlijk ingewikkeld omdat we bezwaar ingediend hebben op het niet handhaven op lichtvervuiling. Het is echter de milieudienst die het milieu moet beschermen en niet bedrijven moet beschermen," vertelt de tegenstander van de lichtvervuiling. Bedrijven stellen echter dat het een te grote investering is om zonder licht te kweken. "Maar licht is dominant over het donker."

Kwaliteit
"Tegenwoordig wordt er veel meer afgeschermd dan vroeger. Maar de knop wordt kleiner en de houdbaarheid wordt minder. Er wordt te makkelijk gedacht over de versnelling om te stoppen met belichting. De kwaliteit staat bij ons echter voorop dus ik ga er niet harder of zachter om lopen. We schermen al veel meer af dus maak eens opnieuw een foto uit de ruimte. Na aankomende winter weten we meer over de proef met ventilatie. Dit is de tweede winter dat we een onderzoek uitvoeren. Als je echter goede onderzoeksresultaten willen houden moet dat binnen een paar maanden. Met alle eisen waaraan je vandaag de dag moet voldoen lijken we op onderzoekers van de TU Delft."

Jo: "Het is geen kas maar een laboratorium. De kweker sluit af met: "Qua innovatiekracht is de glastuinbouwsector koploper in Nederland."

Bron: Glastuinbouw Nederland & NPO Radio 1

Publicatiedatum: