Greenhouse Sustainability en brancheorganisatie VBW hebben de footprinttool FlorIT ontwikkeld voor bloemisten. Daarmee kunnen zij voortaan zelf berekenen wat de impact van hun bedrijf op het milieu is. De footprinttool werd de afgelopen maanden gebouwd en wordt inmiddels toegepast door de eerste groep bloemisten in Nederland.
VBW en Greenhouse Sustainability kwamen met elkaar in contact via het bloemistennetwerk FloraNL. Aanvullend op het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist, dat laat zien hoe duurzaam een bloemist is, zocht het collectief naar een eenvoudige manier om de impact van die duurzame keuzes inzichtelijk te maken. Greenhouse Sustainability had een dergelijke tool al voor meerdere partijen ontwikkeld en werd uiteindelijk door VBW gevraagd om dit ook voor bloemisten te doen. "Bloemisten konden via de Barometer wel al aantonen dat zij duurzaam ondernemen, maar wisten niet wat het effect was van bijvoorbeeld de keuze voor groene stroom", zegt Sanne Bruil van VBW. "De tool die nu in samenwerking met Greenhouse Sustainability is ontwikkeld, laat die impact wel zien en ook nog eens op een laagdrempelige manier. Het kost bloemisten daardoor relatief weinig tijd en geld om inzicht te krijgen in de footprint van hun bedrijfsvoering. Ik denk dat dit een mooie eerste stap is om ook op een andere manier door een duurzame bril naar jouw bedrijf te kijken."
Inzicht in duurzaamheid
Volgens Bruil is het belangrijk dat ook kleine mkb-bedrijven met duurzaamheid bezig zijn. "Ook zij zullen in de toekomst met regelgeving te maken krijgen en veel bloemisten hebben ook zakelijke klanten die steeds vaker vragen om inzicht in de duurzaamheid van leveranciers. Met FlorIT kunnen bloemisten aan die vraag voldoen." Henri Potze, directeur van Greenhouse Sustainability, is het daarmee eens. Ook hij verwacht dat er steeds meer op bloemisten af zal komen waar het gaat om duurzaamheid. De ontwikkelde tool helpt ondernemers op weg. "Als een groot aantal bloemisten de footprint straks heeft berekend, kun je ook echt vergelijkingen gaan maken en bepalen of de uitkomst goed of slecht is. Op basis daarvan kun je dan weer een volgende stap zetten. Bovendien kan de tool worden toegepast door bloemisten in Nederland, maar op termijn ook in het buitenland."
De nieuwe tool berekent de footprint van bloemisten op basis van onder andere vierkante meters, energieverbruik, transport, woon-werkverkeer en verpakkingen. Bloemisten dienen die gegevens zelf in te voeren en dat is volgens Hans van den Reek van Miranda's Bloemensalon uit Heeswijk-Dinther een redelijk eenvoudige klus. "Je moet er even voor gaan zitten, maar als je de gegevens paraat hebt, is het eigenlijk heel makkelijk om alles in te vullen." Van den Reek behoort tot de eerste groep bloemisten die met FlorIT aan de slag is gegaan. Hij is enthousiast over het initiatief. "Duurzaamheid leeft in de maatschappij, dus moeten wij daar ook mee aan de slag. Niet alleen door duurzaam te werken, maar ook door het aan de buitenwereld te laten zien." De bloemist vindt het ook leuk om met FlorIT te werken, geeft hij aan. "Het kost weinig tijd en het maakt je bewuster over de keuzes die je als ondernemer maakt. Pas als je weet wat de impact van jouw stroomverbruik is, kun je zien of het nut heeft om zonnepanelen te installeren. En waar we bij verpakkingen voorheen alleen kozen wat we mooi vonden, letten we nu ook op de impact op het milieu, waardoor je de footprint kunt verlagen."
Voor meer informatie:
Greenhouse Sustainability
www.greenhouse-sustainability.com