Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gevolgen pas in verre toekomst echt merkbaar, en dat baart sector zorgen

Natuurherstelwet tóch aangenomen in Brussel

De Europese natuurherstelwet gaat er tóch komen. Maandag stemden de ministers van milieu uit de 27 lidstaten over de wet. Oostenrijk was intern verdeeld over de wet, maar maakte gisteren bekend toch het plan te zullen steunen. Tot verontwaardiging van onder meer de BBB. Caroline van der Plas, partijleider van die partij, spreekt van "een ongekende schoffering van de politieke realiteit".

LTO Nederland heeft ook gereageerd. De belangenbehartiger vindt dat de huidige vorm van de wet, een voorstel van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans, 'leidt tot vergaande juridificering van de opgaven die ons platteland nog verder onder druk zetten. De Natuurherstelwet schiet haar doel voorbij en zal vergaande gevolgen hebben voor het platteland en boerenerf.'

Nederland stemde tegen het voorstel, omdat Nederland niet aan de stikstof- en waterkwaliteitsdoelen zou kunnen voldoen, en er mogelijk nog meer onhaalbare doelen bij zouden komen. Dat gaf demissionair minister Van der Wal in maart aan.

Glastuinbouw Nederland reageert ook. Jesse Schevel, lobbyist, schrijft namens de belangenbehartiger over de twijfels die er zijn. "Een eerder met het Europees Parlement gesloten deal, die meer ruimte biedt voor maatwerk, wordt daarmee definitief van kracht. Met deze deal krijgen lidstaten meer vrijheid in het herstellen van natuur en kan de energietransitie blijven doorgaan. Tegelijkertijd is het onzeker of de ruimte voor flexibiliteit en maatwerk ook standhoudt bij de rechter."

Glastuinbouw Nederland maakt zich dan ook zorgen of de ruimte voor flexibiliteit en maatwerk stand kan houden bij de rechter. "Jurisprudentie zal pas over tientallen jaren de echte tanden van de wet laten zien. Dit is een groot risico, omdat het opnieuw kan leiden tot grote problemen in de vergunningverlening van projecten, zoals we nu met stikstof zien." Tegen 2026 moet Nederland zijn eerste plannen indienen in Brussel over hoe het wil voldoen aan de doelen en verplichtingen van de wet.

Bron: NOS

Publicatiedatum: