Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Het is weer (even?) rustig

Het is weer (even) rustig op de energiemarkt. De weekenden zijn voor de elektriciteitsprijzen steeds vaker bijzonder, met grote pieken en dalen en ook negatieve uurprijzen, voor uren aan één stuk. De gasprijs blijft ook nog steeds reageren op alles wat ook maar riekt naar leveringsproblemen. Zo snel als de prijs stijgt, zakt de prijs vaak ook weer, ook nu, al steeg de TTF-gasprijs dinsdag wel weer een stukje.

Het brengt de TTF-gasprijs voor kwartaal 1 in 2025 op 39,5 euro per megawattuur. "Het aanbod is inmiddels weer flink toegenomen, maar onverwachte wendingen aan de productiekant gooien roet in het eten en beletten een daling van de prijs", citeren we uit een update vanuit Powerhouse. "De markt blijft gevoelig voor onverwachte storingen in Noorwegen, productie-uitval aan LNG kant en de hittegolf in Azië."

Qua elektriciteit is de verwachting dat met het stijgen van de temperaturen (ja, dat lijkt er na dit weekend toch echt van te gaan komen) de stroomvraag ook gaat stijgen, en daarmee mogelijk ook de elektriciteitsprijs. Woensdagmiddag zakt de prijs tussen 15 en 16 uur bij een zonnetje en ook weer meer wind dan woensdag tot een uurprijs van 13,4 euro per megawattuur. De EPEX-dagprijs ligt op 77,8 euro.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 18 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Al die negatieve uurprijzen voor elektriciteit raken onder meer grote zonneparken. Wanneer er sprake is van een reeks van 6 of meer opeenvolgende negatieve uren, wordt er voor zonneparken met een vermogen vanaf 500 kW en een subsidie vanaf 2016 geen SDE-subsidie uitgekeerd voor de invoeding van hernieuwbare elektriciteit op het net, deelt Marin Eleveld, analist energie & netverlies bij Liander, op LinkedIn. In 2024 kwam het al 19 keer voor dat er voor meer dan 6 uur op rij negatieve uren waren. In heel 2023 kwam het 21 keer voor. 15% van de opgewekte zonne-energie in 2024 valt binnen de reeksen met negatieve uren, waarmee de parken naast subsidie grijpen.

Op zoek naar alternatieven voor aardgas is ook groen gas in beeld. Energieleverancier ENGIE nam eerder dit jaar twee installaties, in Alkmaar en in Hardenberg, over. Voor het bedrijf zijn het de eerste twee groen-gas-installaties. Met deze overnames loopt ENGIE naar eigen zeggen voor op aankomende wet- en regelgeving. In 2026 wordt namelijk een bijmengverplichting van kracht, die ervoor moet zorgen dat in 2030 ongeveer 1,1 miljard m3 groen gas wordt bijgemengd in het Nederlandse aardgasnet. Met de overnames haalt men 90 GWh in Hardenberg en 47 GWh in Alkmaar binnen. Op 3 juli is er een persdag in Alkmaar.