Als reactie op de klimaatverandering, voedselzekerheid en een groeiende wereldbevolking introduceerde kassenbouwer Van der Hoeven afgelopen GreenTech Amsterdam de levenscyclusanalyse voor hightech kassen.
De LCA is gebaseerd op de FreshProducePEFCR en biedt een breed perspectief op voedselproductie. De analyse bestrijkt alle levenscyclusstadia: van de winning van grondstoffen voor kasonderdelen tot de afvalverwerking wanneer de kas gesloopt wordt. De LCA meet de impact op klimaatverandering en 15 andere milieueffecten. Bijvoorbeeld het gebruik van fossiele, minerale en metalen hulpbronnen, verzuring, fijnstof en watergebruik. Deze gedetailleerde analyse helpt volgens Van der Hoeven bij het identificeren van de meest milieubelastende componenten en biedt datagestuurde oplossingen voor een milieuvriendelijke toeleveringsketen.
Dringend behoefte aan milieuvriendelijke teelt
De groeiende wereldbevolking versterkt de behoefte aan efficiënte en milieuvriendelijke teelt. Hightech kassen bieden een oplossing door een gecontroleerde omgeving aan te bieden voor jaarronde teelt van gewassen. Dat resulteert in hogere opbrengsten en efficiënter gebruik van hulpbronnen zoals water, energie, CO₂ en meststoffen.
De rol van LCA in besluitvorming
LCA stelt Van der Hoeven en haar klanten in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen bij het ontwerpen van kassen. Het helpt bij de selectie van materialen, methoden en leveranciers en bevordert een milieuvriendelijke toeleveringsketen. Door de impact van verschillende energiebronnen te berekenen helpt LCA bij het creëren van milieuvriendelijke energiestrategieën op maat voor elke kas. Bovendien kunnen klanten LCA-gegevens gebruiken voor duurzaamheidsrapporten en financieringsaanvragen. Op die manier kunnen milieuvriendelijke keuzes in elke fase gewaarborgd worden.