Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijkje in de gewasbescherming bij VDL Fleurs

VDL Fleurs, een chrysantenkwekerij die valt onder de Zentoo-groep, wil minder afhankelijk zijn van chemie en meer inzetten op effectieve oplossingen om ziekten en plagen te beheersen. Zo weet men inmiddels met een combinatie van biologie en groene (biologische) gewasbeschermingsmiddelen diverse plaaginsecten effectief en duurzaam te beheersen. Adviseur Gerwin Murre bij Nufarm loopt een rondje op het bedrijf in Naaldwijk samen met bedrijfsleider Marco Boekestijn.

Marco Boekestijn managet met een team van medewerkers 3,5 ha troschrysanten. Er wordt jaarrond geteeld, vijf cycli per jaar. In nauwe samenspraak met Van Iperen wordt de gewasbescherming georganiseerd. De nadruk komt daarbij meer te liggen op telen zonder chemie. En dat lukt steeds beter. Marco benadrukt daarbij dat het zoeken is naar de balans met drie pijlers: zo duurzaam mogelijk, zo schoon mogelijk en zo kostenefficiƫnt mogelijk. Dat lukt het beste door er bovenop te zitten. Dus continue monitoring en ingrijpen als het nodig is.

Schoon de winter door
"Ik ben enthousiast over de inzet van NeemAzal-T/S gecombineerd met de inzet van roofwantsen en/of sluipwespen", zo steekt Marco van wal. "De afgelopen winter hebben we met deze combinatie spint en trips weten te beheersen. Ik kies daarbij voor een schema van een wekelijkse bespuiting met NeemAzal-T/S. Altijd in de ochtend. Met veel druk en met de toevoeging van een opname verbeteraar, zorg ik voor bladbedekking. We zien dat de roofmijt Phytoseiulus persimilis binnen dit concept blijft presteren. Dat we met deze combinatie geen chemie meer hoeven in te zetten, dat is natuurlijk een pre." Gerwin van Nufarm vervolgt daarop: 'Ik ben blij met deze resultaten en het enthousiasme van Marco. Het bevestigt onze bevindingen en onze doelen om biologie zo te combineren met ons middel NeemAzal-T/S, maar natuurlijk ook met andere groene middelen uit ons pakket."

Problemen met trips en luis
Naast spint en in mindere mate mineervlieg, zijn trips en luis (groene perzikluis en zwarte bonenluis), schadelijk voor de kwaliteit van het gewas. Marco daarover: "Vorig voorjaar kregen we stekken geleverd met daarin trips. Het leek uit de hand te lopen. We hebben snel gehandeld door de inzet van de montdorensis roofmijt op te schalen. Ook hier zijn we gaan combineren met NeemAzal-T/S met mooie resultaten. Het is een voordeel dat je op deze wijze de natuur zijn werk kunt laten doen. Wat overigens belangrijk is, is om met NeemAzal-T/S te stoppen voordat de bloem kleurt. Nu kunnen we in de bloeifase eventueel Batavia nog inzetten, dat is relatief zacht voor roofmijten. Maar dat is eind volgend jaar afgelopen. Dat stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Wellicht moeten we dan bepaalde soorten (de paars kleurende chrysanten) uit ons aanbod halen."

Kwaliteit komt niet vanzelf
De huidige ontwikkelingen waarbij biologie een steeds grotere rol speelt, maken dat kwekers alert moeten zijn op veranderingen in de kas. Marco daarover: "Kwaliteit komt niet vanzelf. Ik ben vrijwel mijn hele leven al actief in de chrysanten en bijna iedere dag kun je me in de kas vinden, alert op elke aantasting." Gerwin tot slot: "Ik zie dat VDL Fleurs voorop durft te lopen en tegelijk kritisch is op resultaten. Want onderaan de streep wil je als bedrijf wel resultaat boeken."

Voor meer informatie:
Gerwin Murre
Nufarm B.V.
Rivium Quadrant 75
2909 LC Capelle aan den IJssel
Tel.: +31 (0)6 266 253 55
[email protected]
www.nufarm.com/nl

Publicatiedatum: