Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Batterijsysteem momenteel éxtra interessant”

Tholen - Glastuinders zijn zich momenteel volop aan het oriƫnteren op de aanschaf van een batterijsysteem. Wat in het keuzeproces kan helpen, is dat er SIG&F-subsidie beschikbaar is voor telers, via hun coƶperaties. "Telers kunnen een subsidie krijgen op batterijsystemen die kan oplopen tot zestig procent van het investeringsbedrag", weet Jan Dijkshoorn, CEO van BattiQ Energieopslag.

Ook zonder subsidie is de terugverdientijd interessant. "Batterijen die wij op dit moment op de onbalansmarkt aansluiten voor klanten, die verdienen zij momenteel tussen de vier en zes jaar terug. In een enkel geval zelfs binnen vier jaar."

Zonder subsidie zijn al de nodige batterijsystemen verkocht door het bedrijf dat twee vestigingen heeft, in Pijnacker en Poeldijk (R&D). Het jonge bedrijf, opgestart in 2021, is zich sinds vorig jaar ook op de glastuinbouwmarkt gaan richten. "Alle batterijsystemen die wij tot nu toe leverden, zijn verkocht zonder SIG&F-subsidie", benadrukt Jan om aan te geven dat batterijsystemen echt in opmars zijn.

Rick Pex, COO van BattiQ en Jan Dijkshoorn, CEO van BattiQ

Erkenning van verzekeraar
Er staan in de praktijk al diverse systemen, bij onder meer kassenbouwer Voorwinden en teler Harry Wubben, en zowel buiten als ook binnen. Dat laatste is bijzonder. "Wij hebben een zeer goede samenwerking met verzekeraar Achmea en kunnen hierdoor ons batterijsysteem ook binnen plaatsen. De verzekeraar kent ons totaalsysteem i.c.m. ons bedrijfsproces en schat het veiligheidsrisico hierdoor lager in."

Als bijzonder voorbeeld voor zo'n plaatsing binnen noemt Jan het project bij metaalrecylingsbedrijf Geelhoed in Nootdorp. "Samen met Achmea en de Omgevingsdienst Haaglanden hebben we hier acht maanden aan gewerkt. Wij waren de enige van meerdere leveranciers die een batterijsysteem binnen mochten plaatsen, met vergunning. Dat komt mede door onze totaalaanpak."

Het project bij het metaalrecyclingsbedrijf is bijzonder, juist omdat het bedrijf met hoge risicoproducten zoals accu's en metalen werkt. "Wij konden aantonen aan alle veiligheidseisen te voldoen met onze totaalaanpak, waarbij onder meer gedacht is aan de opbouw, de dimensionering, maar ook fysieke en softwarematige veiligheid."

BattiQ kiest er onder andere voor batterijcontainers zonder zogenaamde storzkoppeling te leveren. Die koppeling maakt het mogelijk voor de brandweer om een container vol schuim of water te zetten bij brand. Doorgaans is zo'n koppeling vereist. "Wij zijn de enige leverancier die uit overtuiging over de veiligheid van ons systeem en vanwege onze verkregen certificeringen hier niet voor kiezen."

Ruimere plaatsingsmogelijkheden
De mogelijkheid om, als het niet anders kan, een batterijsysteem binnen te plaatsen, geeft extra flexibiliteit. Alle aanvragen vanuit de glastuinbouw die BattiQ momenteel krijgt, zijn echter voor plaatsing buiten. "Het grote voordeel is hier dat glastuinbouwbedrijven buiten vaak genoeg ruimte hebben, vaak ook direct naast het trafostation. In veel van de gevallen staat de trafo aan de rand van het perceel. Dat maakt het makkelijk. Het scheelt ook kosten voor het trekken van kabels, bijvoorbeeld naar het ketelhuis als je daar een batterij zou willen plaatsen."

Dankzij de intensieve samenwerking met de verzekeraar zoals Achmea heeft BattiQ ook bij plaatsing buiten ruimere mogelijkheden. "De vereiste tien meter afstand tot andere objecten is bij ons totaalpakket, dat volledig is afgestemd met de verzekeraar, niet altijd nodig. 7,5 meter kan ook, of zelfs tegen de gevel als je een brandwerende wand toevoegt."

Veel gekozen systeem tuinder
BattiQ produceert zelf geen batterijsystemen, maar levert daarnaast wel alle benodigde service, inclusief als het moet ondersteuning van de klant in gesprekken met de netbeheerder. "Soms is er net niet genoeg ruimte meer op de aansluiting voor een systeem. Dan kunnen wij helpen uitleggen dat we met het systeem het net juist ontlasten in plaats van extra belasten. Soms helpt dat, al is het uiteindelijk altijd de netbeheerder die beslist over een grote aansluiting voor ondernemers."

Meer dan driekwart van de tuinders kiest voor container met een batterij van 1 megawattuur, met 700 kilowattuur vermogen, ziet de CEO van BattiQ. "Dat past vaak het beste bij de aansluiting die ze hebben en de ruimte op hun aansluiting." Wanner klanten kleiner beginnen en later willen opschalen met batterijen kan dat met dit systeem. "Alles onderdelen van ons systeem zijn op elkaar afgestemd, waardoor bijplaatsen van capaciteit qua installatie in principe in een ochtendje gebeurd kan zijn."

Voor installatie werkt BattiQ samen met inmiddels 54 installatiepartners in Nederland, waaronder soms zelfs bedrijven die alleen nog BattiQ-systemen aanbieden, ook tuinbouwinstallateurs. "Als dat voor een tuinder zijn huisinstallateur is, dan maakt dat het inpassen van een batterijsysteem bij de tuinder nog een stukje eenvoudiger."

Ook sierteelt
Jan benadrukt dat BattiQ niet alleen batterijsystemen aanbiedt. "Goed advies geven en een batterijsysteem goed plaatsen, dat kunnen meerdere partijen. Wij onderscheiden ons met onze nauwe samenwerking met de verzekeraars, met een voorraad aan batterijsystemen, gewoon bij ons in Pijnacker. Daarbij Nederlandse monteurs, een eigen onderhoudsservice en ook alle calculaties en berekeningen maken we zelf."

Wie eens een batterijsysteem in de praktijk wil zien, kan inmiddels bij tal van referenties van BattiQ terecht. Voor de glasgroenteteler die nog aanspraak wil maken op SIG&F-subsidie is haast geboden, maar ook na die deadline blijft investeren in een batterijsysteem een goede optie, waarin evengoed vanuit de sierteelt interesse is. De ontwikkelingen in de energietransitie maken het systeem aantrekkelijk. De batterijcontainer bij Harry Wubben, al te zien tijdens Kom in de Kas, getuigt van de brede interesse vanuit de tuinbouw, waarmee BattiQ het de komende tijd nog wel even druk heeft. "Het is een mega hot topic."

Voor meer informatie:
Jan Dijkshoorn
BattiQ Energieopslag
[email protected]
www.BattiQ.nl