Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanningen in Keniaanse politiek hebben vooralsnog weinig invloed op Nederlandse bloemenmarkt

Tholen - Afgelopen week liepen de spanningen hoog op in Kenia, waar tienduizenden Kenianen de straat op gingen om te demonstreren tegen een nieuwe begrotingswet. Dinsdag liep de situatie uit de hand toen de politie in de hoofdstad Nairobi het vuur opende op demonstranten die het parlement bestormden. Inmiddels lijken de wetsvoorstellen voorlopig van de baan, maar door de vele protesten heeft het dagelijkse leven in Kenia een aantal dagen stilgestaan, doordat winkels gesloten waren en wegen onbegaanbaar, voornamelijk rondom de hoofdstad. Door de vele handel tussen Nederland en Kenia, zou dit nog wel eens invloed kunnen hebben op de handel in bloemen en planten. Vooralsnog lijkt dit niet het geval.

Volgens een teler in Kenia is er weinig te merken van de onrust in het gebied waar zij zitten: "Wij hebben niet direct te maken met de onrust, omdat wij afgelegen zitten van Nairobi. Wij merken alleen dat wij goederen moeilijker aangeleverd krijgen, omdat de fabrieken gesloten zijn."

De CEO van een Nederlands bedrijf in verpakkingsmaterialen, gevestigd in Nairobi, Kenia, vertelt dat het een roerige week is geweest: "Maar de rust is sinds vrijdag enigszins teruggekeerd. De demonstranten hebben aan het einde van afgelopen week 5 dagen van rouw aangekondigd om de slachtoffers onder de demonstranten te herdenken. Dinsdag 2 juli zullen ze met witte vlaggen de straat op gaan en een statement geven. We hebben het idee dat, ondanks het afwijzen van de begrotingswet door de President, de demonstraties nog niet afgelopen zijn. De geloofwaardigheid van de overheid heeft immers forse schade opgelopen. Het aantreden van het leger op Keniaanse bodem en het plat leggen van het internet op dinsdag, heeft onder de bevolking en internationale partners tot forse kritiek geleid. We hopen dat de demonstranten, de politie en het Keniaanse leger zich kunnen beheersen, zodat er geen verdere slachtoffers vallen. Hoe de situatie zich de komende dagen ontwikkeld, valt niet te voorspellen."

Frans Ederveen van Flora Delight, een bedrijf dat al sinds 2013 in Kenia diverse variëteiten teelt, is ook geschokt door de situatie: "Ondanks dat ik zelf momenteel in Nederland ben, word ik dagelijks geïnformeerd door mijn partner die in Kenia woont. Het is triest wat daar gebeurt, maar de agressie richt zich voornamelijk op de regering, die flinke belastingen door wil voeren die juist het armste deel van de bevolking het hardste zullen treffen. In het gebied waar ons bedrijf zit, merken we gelukkig niets van deze lelijke toestanden."