Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewasgezondheid bij jaarrondproductie onder LED

Sinds een aantal jaren is er een grote verandering gaande op licht gebied in de Nederlandse glastuinbouw, waarbij de standaard SON-T lampen gedeeltelijk of volledig vervangen worden door LED-verlichting. Om deze transitie te laten slagen is er de laatste 15 jaar veel onderzoek uitgevoerd naar de teelttechnische mogelijkheden met LED. In deze onderzoeken is vooral gekeken naar de effecten op gewasontwikkeling en klimaat. Wil de overgang van SON-T naar LED echter volledig slagen dan zal er ook goed gekeken moeten worden naar de effecten van LED op de ontwikkeling van zowel plaaginsecten als natuurlijke vijanden. Deze proeven worden uitgevoerd in de LED-faciliteit van Vertify in Honselersdijk op diverse tuinbouwgewassen.

In kader van dit project heeft Vertify samen met haar partners in de periode 2022-2023 diverse onderzoeken uitgevoerd in het gewas chrysant. Zo is er o.a. gekeken naar de populatieontwikkeling van Californische trips (Frankliniella occidentalis), de roofmijt (Transeius montdorensis) en naar de populatieontwikkeling van Orius (Orius laevigatus) bij verschillende lichtspectra. Bij al deze onderzoeken werden er geen verschillen gevonden in ontwikkeling bij de verschillende LED-spectra.

Mineervlieg
Afgelopen november is een nieuwe proef opgestart waarin gekeken is hoe mineervlieg (Liriomyza spp.) zich in chrysant ontwikkeld onder verschillende lichtspectra. Bewortelde chrysanten stekken zijn in kisten gepoot en geplaatst in relatief grote insectenkooien. In totaal worden er vier verschillende lichtspectra onderzocht. Vlak voor de overgang naar korte dag zijn er mineervlieg poppen geïntroduceerd in het gewas. Op dit moment, vijf weken na het uitzetten van de poppen zijn de eerste voedingsstippen en gangen zichtbaar. Om de populatie te monitoren worden er wekelijks waarnemingen op aantallen voedingsstippen en gangen uitgevoerd. Daarnaast wordt de gewasontwikkeling en bloeisnelheid bijgehouden.

Nieuwe proef
Na deze proefronde zal er een nieuwe proef op chrysant worden uitgezet waarbij er bepaald zal worden wat de effecten zullen zijn van verschillende lichtspectra op de ontwikkeling van diverse natuurlijke vijanden van mineervlieg.

Voor meer informatie:
Vertify
Tel: +31 (0) 228 563 164
[email protected]
www.vertify.nl

Publicatiedatum: