Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Laagste stroomprijzen niet in weekend, maar doordeweeks

Het waren afgelopen week niet de weekenddagen waar de elektriciteitsprijzen het diepst in de min gingen, maar opvallend genoeg de doordeweekse dagen. Zaterdag en zondag lagen de uren wel laag, maar niet of nauwelijks écht onder 0. Maandag ligt de EPEX-dagprijs zonder negatieve noch 0-uren op ruim 88 euro per megawattuur.

De TTF-gasprijs zoekt nog altijd richting. Voorlopig is de prijs voor het contract kwartaal 1 2025 de nieuwe week geopend op 40,3 euro per megawattuur maandagochtend.

Op LinkedIn buigen de energieanalisten zich over de bijzonderheden op de elektriciteitsmarkt. Jean-Paul Harreman van EnAppSys staat op LinkedIn stil bij onweer op de zaterdag en onbalansuitdagingen.

In een terugblik op de eerste helft van 2024 staat energieanalist Jan Willem Zwang van Stratergy ook stil bij die onbalansmarkt, die voor wat betreft regeltijden en regelvermogens volgens hem 'gierend uit de hand' loopt. "Dit jaar zitten we op 11,5% van de tijd in regeltoestand 2. Zo hoog hebben we het op jaarbasis (maar het jaar is nog niet om) sinds 2015 niet meer gehad", schrijft hij.

Heleen Groenenberg van TenneT stelt op LinkedIn de vraag wat netcongestie kost. Wat kost het als 1 megawattuur niet geleverd kan worden? Niet eenvoudig zo blijkt. Voorlopige uitkomsten: er zijn vier soorten kosten door netcongestie. Bekijk hier de studie.

Rusland paait Europese landen met goedkoop gas, in een poging om cruciale Oekraïense pijpleiding te behouden. Dat signaleert de denktank Center for European Policy Analysis. Rusland verkoopt gas met fikse kortingen aan afnemers in Oost- en Centraal-Europa en hoopt hiermee steun te krijgen voor behoud van de gaspijpleiding door Oekraïne vanuit de landen die nu het gas kopen. Business Insider schrijft erover.

De eerste helft van 2024 verliep recordnat en zeer warm, zet Weeronline op een rijtje. Het was gemiddeld 10,5 graad, daar waar 8,7 graden normaal is. De hoge temperaturen zijn goed geweest voor de gasvoorraden in Nederland, die fors meer gevuld bleven dan afgelopen winters. Hierdoor hoeft er deze zomer minder aangevuld worden. Wel sijpelen er de laatste tijd signalen door dat de snelheid van het vullen van de gasvoorraden in Nederland wat achterblijft. Hoogleraar energietransitie Martien Visser wees er op sociaal medium X al meermaals op.