Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Grijze woensdag vraagt om aardgas

Op de gasmarkt zien analisten nog altijd een afwachtende houding. De Europese gasbalans geeft momenteel geen reden tot zorg. De gasvoorraden zijn al reeds voor 78% gevuld en het Noorse gasaanbod is momenteel zeer gezond, nabij het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar, stipt energieleverancier ENGIE aan in een e-mailupdate die we hieronder aanhalen in deze nieuwe energie-update. Verder kort aandacht voor elektriciteit en voor olie-prijzen.

Op deze grijze dag en ook niet echt winderig dag ligt de EPEX-dagprijs voor elektriciteit op ruim 94 euro per megawattuur. In België ligt de prijs met 66,8 euro per megawattuur een stuk lager en in Frankrijk, een land met veel kerncentrales, nog weer een stuk lager: 38,1 euro per megawattuur. Voordeel van kerncentrales: die werken ook als de zon en de wind het af laten weten. In Nederland zullen de gascentrales een handje helpen vandaag. De kolencentrales, die staan stil, weet hoogleraar energietransitie, Martien Visser.

De olieprijs is in juni zo'n 6% opgelopen doordat de OPEC de markt verzekerd heeft dat er geen extra olievaten op de markt zullen komen zolang de vraag groei achterblijft. Aanvankelijk was de berichtgeving begin juni dat de OPEC de olieproductie vanaf oktober op gaat voeren, door het langzaam aan loslaten van productiebeperkingen. Maar daar heeft de OPEC ondertussen nuances bij geplaatst, weet men bij ENGIE. De olieprijzen worden momenteel ook opwaarts beïnvloedt door zowel geopolitieke druk als weersinvloeden, waarbij het zogeheten "driving season" elke zomer zorgt voor hoger olieverbruik in de VS en afnemende olievoorraden. Grafiekje uit ENGIE-nieuwsbrief: