Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Publicatie belicht praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’

In het praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk' van LTO en de land- en tuinbouwsectoren zetten telers stappen naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen. Aan het programma doen meer dan 160 telers mee in twaalf pilotprojecten. Het betreft 23 gewassen en 128 praktijkexperimenten op 42 locaties.

In een nieuwe zestien pagina's tellende publicatie worden beknopte overzichten van het programma en de pilots gepresenteerd, de doelen en tot nu toe bereikte resultaten.

Samen stappen zetten in Toekomstvisie Gewasbescherming 2030
In twaalf sectorale en regionale pilots werken ondernemers uit diverse open en gesloten teelten aan alternatieve methoden en middelen: op weg naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw met veel minder chemische gewasbescherming, nagenoeg nul emissies naar het milieu en verbonden met de natuur. In de nieuwe publicatie worden alternatieven belicht die telers helpen om ook in de toekomst een gezonde boterham te verdienen. De resultaten laten zien dat in de praktijk relevante stappen worden gezet in de versnelling van de transitie naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen.

Bewustzijn groeit
Het bewustzijn onder telers over een toekomst met minder chemische gewasbescherming neemt toe, en zo ook de noodzaak om in actie te komen. Een integrale aanpak via de methodiek Integrated Crop Management (ICM) zal de basis worden; dit bestaat uit verschillende bouwstenen die binnen het praktijkprogramma worden verzameld. De ICM-aanpak krijgt dankzij de inspanningen van alle pilots steeds meer momentum in de plantaardige sectoren.

Haalbaarheid en betaalbaarheid
De transitie vraagt een 'stap-voor-stapbenadering' vanwege risicobeheersing. ICM vereist een fundamenteel andere denkwijze die vaak gepaard gaat met aanpassing van het bedrijfssysteem, waarvoor kennis en expertise moet worden opgebouwd. De pilots leveren nieuwe werkwijzen op die in de praktijk haalbaar zijn en aanzienlijke duurzaamheidswinst opleveren. De grootste uitdaging blijft echter de betaalbaarheid. Daarnaast vormt, vooral in de sectoren met meerjarige teelten zoals de fruitteelt en boomteelt, het extra inkomensrisico een extra barrière voor de transitie.

Vervolg
Het praktijkprogramma wordt mei 2025 officieel afgerond, maar dit markeert zeker niet het einde van de transitie richting 2030. Sectoren en ondernemers blijven werken aan een toekomst van weerbaar en nagenoeg emissieloos telen. Daarmee wordt voldaan aan EU-regels ter bescherming van de bodem- en waterkwaliteit. De sectoren zijn gemotiveerd om het programma een vervolg te geven vanaf juni 2025. De gesprekken daarover met potentiële partners zijn inmiddels opgestart.

Download hier de brochure.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: