Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kostenvriendelijk sensorsysteem ontwikkeld door TerraPrima:

"Eén sensor per 2,5 ha is niet genoeg"

Temperatuur, vochtigheid en veelvoudige lichtinformatie. Met deze informatie weet een teler veel van wat er in zijn faciliteit gebeurt. "Maar we zien vaak dat de kosten voor het upgraden van je faciliteit met dergelijke sensoren hoog zijn", zegt Gabriel De Franco van TerraPrima. "We horen van telers dat ze één sensor per 2,5 ha hebben. Dat is niet representatief voor een teeltinstallatie." Hun Ladybird sensorsysteem, dat alle drie de meetapparaten integreert, biedt een duurzame, goedkope oplossing, waardoor ze ook toegankelijk zijn voor telers in tunnels.

Gabriel benadrukt de toegankelijkheid en levensduur van de Ladybird sensoren. "Het is een toegankelijke oplossing voor telers over de hele wereld. De initiële investering is laag, maar het kan lang meegaan en geeft de gegevens die je nodig hebt om met succes een faciliteit te runnen," legt hij uit.

Lichtinformatie
De Ladybird sensoren registreren niet alleen temperatuur en vochtigheid, maar ook veelvoudige lichtinformatie, zodat telers hun belichting nauwkeurig kunnen afstellen. Ben Gillingham van TerraPrima legt uit: "Veel sensoroplossingen registreren temperatuur en vochtigheid, maar wij registreren ook licht, op meervoudig niveau. Op deze manier kun je niet alleen zien hoeveel licht je gewas krijgt, maar ook welke lichtmix, wat een enorm verschil kan maken voor hoe de plant reageert. Deze mogelijkheid is vooral nuttig voor telers die LED's gebruiken, zodat ze de lichtomstandigheden voor hun gewassen kunnen optimaliseren."

Informatie over het licht in de kas is echter niet alleen waardevol voor hightech telers. "We werken met veel telers die onder plastic werken, dat degradeert. Hierdoor kunnen ze de status en kwaliteit van hun kasfolies zien." Door de conditie van kasbedekkingen te monitoren, kunnen telers weloverwogen beslissingen nemen over onderhoud en vervanging, waardoor uiteindelijk hun gewassen en investering worden beschermd.

"In dit stadium weten we uit gesprekken met fabrikanten van polytunnels dat ze een grote achteruitgang hebben gezien. Met de Ladybird multispectrale lichtsensor kunnen ze echt begrijpen wat er aan de hand is," zegt Ben. Deze vroege feedback is cruciaal geweest om de waarde van de sensoren in de praktijk aan te tonen.

Integratiemogelijkheden
Een van de opvallende kenmerken van het Ladybird systeem zijn de integratiemogelijkheden, waardoor gebruikers verder kunnen gaan dan de 3-in-een sensor voor licht, vochtigheid en temperatuur. "Het kan met dezelfde doos worden uitgebreid met een anemometer, regenmeter, bladvochtigheid en bodemvochtigheid," zegt Gabriel. Dankzij deze flexibiliteit kunnen telers een uitgebreid monitoringsysteem creëren dat is afgestemd op hun specifieke behoeften.

Het systeem ondersteunt ook een configureerbaar waarschuwingssysteem, dat SMS- en e-mailmeldingen verstuurt als de omstandigheden de gekozen drempelwaarden overschrijden. Deze functie geeft telers gemoedsrust, omdat ze weten dat ze op tijd worden gewaarschuwd om actie te ondernemen als dat nodig is.

Gegevens zijn echter slechts gegevens totdat je weet hoe je ermee moet werken. Daarom wordt er samen met de Ladybirds een analyserend dashboard geleverd dat de gegevens op een grafische en intuïtieve manier weergeeft om telers te helpen begrijpen wat helpt op het teeltbedrijf in de vorm van grafieken en waarden. "Het doet een beetje van het werk voor een teler, door de gegevens in realtime te analyseren."

Prijspunt
"We weten dat we niet de enige sensorleverancier in de sector zijn, maar wat we zien is dat het prijspunt vaak hoog is, waardoor er maar een beperkt aantal sensoren wordt geïnstalleerd," vervolgt Gabriel. "Eén sensor per blok is niet genoeg om een stabiele teelt te garanderen." Omdat ze momenteel werken aan een vuistregel, zouden ze voorlopig zeggen dat vier sensoren per blok worden aanbevolen. "Door ze op verschillende lichtniveaus te plaatsen, krijg je inzicht in de verschillende belichtingen van gewassen en weet je waar je moet beginnen met het aanpassen van je lichtstrategieën."

Daarom is er veel werk gestoken in de kostenvriendelijkheid van het systeem. "We ontwerpen en produceren onze eigen sensoren en zijn van begin tot eind eigenaar van de IP. Hierdoor kunnen we een goedkope oplossing creëren, die zo nauwkeurig is als nodig is op teeltbedrijf niveau." Het robuuste ontwerp van de sensoren zorgt bijvoorbeeld voor een lange levensduur van de batterijen: de eenheden kunnen 2 tot 3 jaar op één set batterijen werken en om de paar minuten gegevens uploaden. "Dit minimaliseert de noodzaak voor frequent onderhoud, waardoor de totale eigendomskosten dalen," zegt Gabriel. "En als een sensor om wat voor reden dan ook stopt met rapporteren, wordt de teler gewaarschuwd."

Zachtfruit en druivengaarden
Momenteel werkt TerraPrima met verschillende telers in het VK, met de nadruk op zachtfruit en wijngaarden. "We hebben met een aantal telers in het VK gewerkt. Ons belangrijkste doelgebied: zachtfruit, ook op druivengaarden. We zijn betrokken bij een groot project met een van de grootste telers in het VK," onthult Ben. De flexibiliteit van het Ladybird-systeem bewijst ook zijn waarde in andere land- en tuinbouwsectoren, zoals citrusplantages in Marokko en verschillende agroforestrytoepassingen.

TerraPrima ontwerpt zijn eigen oplossing en zet zich volledig in om telers te ondersteunen met voortdurende productontwikkeling. "We proberen voortdurend te innoveren, met een echte focus op de tuinbouw. De tools die we produceren zijn afgestemd op de behoeften van de telers", aldus Ben. Deze voortdurende terugkoppeling met telers zorgt ervoor dat het Ladybird systeem evolueert om aan de behoeften van de dynamische tuinbouwsector te voldoen.

Voor meer informatie:
Gabriel De Franco
TerraPrima
[email protected]
www.terraprimagroup.co.uk

Publicatiedatum: