Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edens Plants & Creations

"We willen laten zien dat coniferen niet alleen voor Kerst zijn"

Tholen - In het Gelderse Wezep staan duizenden al dan niet miljoenen kleine coniferen in de kwekerij van Edens Plants & Creations, een derde generatie familiebedrijf dat in 1972 gestart werd door Henk Hoekert. Zijn interesse zat vooral in de heideplanten en buitenplanten. In 1998 is hij begonnen met veredeling en daar is ook een heel bedrijf uit voortgekomen met Calluna. Op dit moment heeft de kwekerij zijn focus op coniferen.


Jan Marijnis en Christiaan Rietberg

Samenwerking
"Je vindt hier veel productvernieuwing, maar ook een productkwekerij, waar ik zelf verantwoordelijk voor ben," vertelt Christiaan Rietberg. "Mijn broer Henrik is verantwoordelijk voor de veredeling. Daarnaast ondersteunt Jan Marijnis vanuit Royal FloraHolland ons al zo'n acht jaar in de verkoop. Hij heeft korte lijntjes met de handel binnen de veiling en kent alle ins en outs binnen ons bedrijf. Hij brengt, samen met Bert, onze producten bij zo veel mogelijk klanten op de veiling, van grote retailers tot groothandels en tot kleinschalige tuincentra. Sinds de jaren '80 doen wij al veel met de veiling als een van de eerste potkwekerijen. Vandaag de dag zijn Henrik en ik de eigenaars van het bedrijf en sinds afgelopen week is ook onze jongste broer Jesse in dienst in de kwekerij." Jan vertelt: "Wij bieden ook plantgoed aan bij kwekers die dat vervolgens kunnen verpotten in grotere potten. Alles wat wij aanbieden zijn licentie soorten waar wij de controle over hebben. Wij bepalen uiteindelijk met elkaar welke kweker bij ons past en wie het mag gaan telen."


Coniferen

Transformatie
Voor wie de naam Edens Plants & Creations nog niet zo veel zegt, klinkt Boomkwekerij Hoekert misschien iets bekender. Meer dan 40 jaar lang was het een begrip in de wereld van de Calluna's en boomkwekerijen. "We zijn altijd een goede naam geweest, dus ook met de vernieuwing die nu gaande is, hebben we nog steeds iets moois om op te bouwen." zegt Christiaan. Sinds 2021 gaat het bedrijf verder onder de naam Edens Plants & Creations. Jan Marijnis vertelt dat veredeling wel heeft meegespeeld in de wijziging van het assortiment de afgelopen jaren: "We hopen dat binnen een aantal jaar de tuin vol staat met allemaal eigen soorten." Christiaan beaamt: "Dit is de switch die wij als derde generatie gemaakt hebben. Vanaf 2019 hebben we onze visie doorgevoerd en qua aanbod is het de laatste paar jaar echt gewijzigd." Door de jaren heen is er ook veel gebeurd als het gaat om automatisering binnen het bedrijf. Ze maken gebruik van sorteerlijnen en sinds januari is er een stekrobot in gebruik genomen.


Christiaan en Jolanda, zij houdt zich bezig met de veredeling van Hebe

Veredeling
"De Calluna 'Beauty Ladies' is een immens populaire soort wat hier ontwikkeld is," vertelt Christiaan. "De licentie van dit heideplantje ligt bij ons, maar de productie vindt vooral plaats in de Niederrhein in Duitsland. Het is wonderbaarlijk dat het zo een sterk product is geworden door veredeling en goede kwekers." Heide is een najaarsproduct voor heel Europa en Christiaan en zijn team zijn ook bezig om ze buiten Europa te krijgen. "Maar niet op elk continent werkt het om dit soort rassen te kweken," gaat Christiaan verder. "We kijken wel naar de mogelijkheden voor veredelen en verkopen op andere plekken in de wereld." Naast het veredelen van de Calluna, veredelen ze ook Hebe, Erica en coniferen waarvan ze nieuwe mutanten en rassen op de markt zetten. "De Calluna 'Beauty Ladies' wordt naast onze kwekerij voornamelijk gekweekt bij andere kwekers, zij vangen de groei van de markt op door uitbreiding."


Christiaan Rietberg van Edens Plants & Creations

Coniferen
"Onze visie lijkt dus misschien wel breed, maar we maken ook echt bewust keuzes op de kwekerij. Zo willen we binnen onze kwekerij 100% focus op coniferen. We hebben de laatste jaren veel gewerkt aan nieuwe rassen waar we zelf hoge verwachtingen van hebben, dat willen we ook aan de grote klok hangen. Daarom hebben we ook onze huisbeurs gepland. Daar gaan we vooral de soorten die we zelf hebben ontdekt meer promoten. Als je als kweker rondloopt en de producten ziet, heb je toch een beter beeld dan wanneer je een mailtje krijgt met foto's," zegt Christiaan. Zo'n 8 hectare kwekerij is beteeld, en 2 hectare is in de kas. "Dat is de schaal momenteel, maar afhankelijk van hoe de vraag naar coniferen uiteindelijk gaat zijn, kan dit zeker nog groeien," vertelt Christiaan. Jan vult aan: "Het is ook niet zo dat het ene conifeertje wat lichter groen is dan de andere, maar het gaat echt om het type en de vorm die onderscheidend is en daar wordt tot op heden door de markt heel goed op gereageerd. Ook de namen komen bij grote retailers terecht, ze vragen specifiek naar onze soort. Dit verschilt van de Intratuin tot Aldi of Lidl, wat een hele grote klant is. Zij nemen makkelijk een half miljoen planten af."


In de kas

Kerstpiek
"De vraag is wat er nog meer kan ontstaan. Coniferen zijn natuurlijk vooral bekend rondom kerst, maar we willen het imago veranderen. Het kan ook leuk zijn in het voorjaar of najaar, op een patio of op het terras. Een voorbeeld is de Skyblue conifeer, deze kan ook als binnenplant, die staat altijd leuk." Christiaan vertelt verder: "De piek hier is wel specifiek met kerst, van september tot half december, daarna is de tuin bij wijze van spreken leeg. We hopen uiteindelijk met de nieuwe rassen ook meer richting het voorjaar nog handel te hebben. We willen ook meer de nadruk leggen op coniferen als plantgroen, niet als kerstgroen."


Christiaan laat de speciale potjes met beschermlaag tegen mos zien

Milieubewust
"Het is momenteel ook echt belangrijk om milieubewust te ondernemen." Jan lacht: "Alle mogelijke certificaten hangen hier wel en we zijn met van alles aan het testen om te kijken hoe de coniferen reageren." De groei van mos is best een probleem op de kwekerij, waar niet zomaar allerlei middelen tegen gebruikt kunnen worden. Nu hebben ze andere manieren om mos tegen te gaan. Christiaan: "We hebben potjes waar onze coniferen in geplant worden, waar een beschermlaag over de grond heen zit. Uiteraard is dat alles wel milieuvriendelijk. Uiteindelijk is het altijd een balans, want je wilt gewoon dat je plantje het goed en lang doet, en je wilt geen gebruik maken van middelen die niet goed zijn voor de natuur." Jan sluit af: "Ze zijn hier wel voorlopers, als er nieuwigheden op de markt zijn, zullen ze hier de eerste zijn om het te testen en te proberen."

19 en 20 augustus 2024 vindt de huisbeurs plaats bij Edens Plants & Creations. Hier zijn alle noviteiten te bekijken, van harte welkom!

Voor meer informatie:
Edens Plants & Creations
Christiaan Rietberg
[email protected]
www.edens-plants.com

Jan Marijnis
[email protected]
www.royalfloraholland.com