Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tuinbouwcluster rekent op stimulerend beleid vanuit Den Haag"

"Hoop, Lef en Trots ... Dat is de kop van het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe BBB, NSC, PVV en VVD-kabinet. Wat Rutger Lommerse van Greenporst Nederland ziet is dat bewegingen die binnen het Nederlands Tuinbouwcluster gaande zijn, prima aansluiten op het akkoord. Hieronder geeft hij zijn visie op het beleid van nieuwe kabinet.

"Daarbij is het wel de vraag of er voor de spannende tuinbouwdossiers veel gaat veranderen. We weten immers dat Brussel op een aantal onderdelen de touwtjes in handen heeft. Denk aan het veredelingsbeleid, het beleid rond toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen, de rapportageplicht (CSRD) rond de impact van bedrijven op mens en klimaat."

"En toch…hebben we de hoop dat dit kabinet zal bewerkstelligen dat Europa ook een unieke eenheid in verscheidenheid kan laten zien. Met andere woorden; je kunt niet overal dezelfde regels opleggen. Je moet rekening houden met het stapeleffect van de regels en de draagkracht binnen een regio en passend bij de specifieke kenmerken van de regio."

"We ontkomen niet aan emissienormen (binnen bepaalde bandbreedtes). Gelukkig is er steeds meer draagvlak om middelsturing om te zetten in doelsturing. Dat wil zeggen de daadwerkelijke emissies meten en daar middels goede bedrijfsvoering op gaan sturen. Dat vraagt lef van de ondernemers en dat past hen wel."

"Er komt een apart innovatieprogramma voor robotisering gericht op het besparen van arbeidskrachten. Die passage uit het hoofdlijnenakkoord legt extra druk op het tuinbouwcluster, maar er gebeurt al veel. Arbeidsbesparing en verandering van competenties van toekomstige medewerkers krijgt veel aandacht. Innovaties worden snel opgepakt en middels AI en Chat GPT zullen automatisering en robotisering de tuinbouw tot een van de meest aantrekkelijke sectoren maken. Daar ben ik trots op."

"Het tuinbouwcluster zit goed op koers als het gaat om de verduurzamingsopgaven en zal daar aan vasthouden. Dit vraagt een stimulerend beleid vanuit Den Haag en daar rekenen we op. Samen met hen zetten we schouders onder de uitdagingen die er liggen."

Bron: Greenports Nederland

Publicatiedatum: