Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adri Bom- Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland, bij BNR:

"Het meeste beleid komt uit Europa en de vraag blijft welke kant dat opgaat"

Tegen 2040 moet de glastuinbouwsector CO₂-neutraal zijn en daarom moet de sector van het gas af. Adri Bom - Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland, maakt zich zorgen of het allemaal wel snel genoeg gaat. In de podcast 'Nieuwe wereld nieuwe leiders' van BNR zegt ze: "We kunnen nog wel een stapje sneller die energietransitie doorvoeren. We waren daar ons al voor de oorlog in Oekraïne bewust van al was dat wel een trigger voor ons."

Geothermie
Tuinders zijn al twintig jaar geleden begonnen met het introduceren van 'groene' energie. Het is de tuinbouw die geothermie bedacht heeft. Maar omdat de Nederlandse overheid nul risico wil lopen mag er in Limburg geen geothermie toegepast worden. De aardbevingen in Groningen zijn daar de oorzaak van maar vijf kilometer over de grens in Duitsland mag het wel. "Dat vind ik jammer", zegt Adri. Bij geothermie is er een lichte kans op aardbevingen. "Maar het gaat niet om honderden boringen. Als gevolg van de wetgeving worden innovaties in de warmtetransitie stilgelegd."

Wanneer telers een geothermieput willen bouwen moeten ze dit jaar een vergunning rond krijgen. Adri: "Je ziet nu dat waterstof aan het opkomen is. Er zijn meerdere mogelijkheden dan geothermie. Denk aan warmte-koude-opslag, waterstof of andere besparingen. Ik zie wel ondernemers die willen investeren, maar zij moeten ook CO₂ kunnen krijgen. Telers hebben zelf de WKK bedacht."

Gaat het wel snel genoeg?
Adri maakt zich zorgen of de energietransitie wel snel genoeg gaat. "Is 2040 niet te laat?" "Groningen en Oekraïne zijn de grote oorzaken van de prijsstijgingen van het gas. Het besef dat we van het gas af moesten was er al wel, maar de energiecrisis heeft dat natuurlijk versneld. Als je sneller de energietransitie mogelijk kan maken moet je dat doen. We zien dat we de aarde uitgeput hebben en het is de kunst om mensen intrinsiek te motiveren. Sommige ondernemers realiseren zich dat ze hun kleinkinderen in de ogen willen kijken en vinden het daarom belangrijk."

Adri spreekt in de podcast haar geloof in verandering uit. "Ik geloof wat ik vertel en ik sta voor de sector. Ik snap dat het lastig is, maar het moet toch. We willen sneller. Maar ik kan ook niet alles alleen. Willen is dat je de mogelijkheden benut om je doel te behalen."

Kennis
"Iedereen kijkt qua innovatie naar Nederland. We zouden ons meer moeten gaan richten op het exporteren van kennis van de glastuinbouw naar de rest van de wereld. We moeten niet het voorbeeld willen zijn qua productinnovaties e.d. maar we kunnen ons beter richten op het delen van kennis zodat ze het zelf kunnen gaan doen. We hebben namelijk in onze roots de overtuiging zitten dat we de wereld willen voeden."

Adri: "Het is een hele versnipperde sector. We hebben zoveel brancheclubs. De organisatie Glastuinbouw Nederland is niet belangrijk, maar het doel om kennis te delen is belangrijker. Je moet een paar voorbeelden hebben waaraan de sector zich optrekt. We hebben een gideonsbende nodig. Het meeste beleid komt uit Europa en de vraag blijft welke kant dat opgaat." Een gideonsbende is een aanduiding voor een kleine groep strijdbare personen, die meestal als voorhoede van een grotere groep optreedt.

Voedselverspilling
De presentatoren van de podcast vertellen dat er in Rotterdam-Zuid een initiatief is waarbij er 2500 boterhammen per dag worden gesmeerd voor kinderen die geen ontbijt krijgen. Het frappante is dat er vijf kilometer verderop een voedselverwerkingsbedrijf zit waar een derde tot een kwart van het voedsel wordt weggegooid. "Hoe kan dat toch? We zijn bezig om een link te leggen." Adri pleit in de podcast om te focussen op vergroening. "Meer groen in de klas zorgt ervoor dat kinderen kalmer worden en beter kunnen leren. Een win-winsituatie want zowel de economie als de mens wordt er beter van. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste, maar het is ook fijn als de economie er beter van wordt."

"We zijn de laatste tien jaar in Nederland gestopt met grote plannen. Laten we niet vergeten dat we Europa iets te bieden hebben met onze 'groene' glastuinbouw. Je wordt gewoon blij van bloemen en planten en er blijft vraag naar bloemen. Wij moeten zorgen dat ze duurzaam gekweekt worden. Als wij het niet doen dan komt het ergens anders vandaan. En hoe wordt het dan gedaan?" Adri vertelt dat ze jongeren betrekt bij het besluitvormingsproces bij Glastuinbouw Nederland. "Ik werk vanuit m'n hart en vanuit mijn onderbuikgevoel. Maar de feiten moeten kloppen."

Samenwerking stimuleren
Tenslotte zegt Adri: "Mijn grootste uitdagingen in de komende jaren is om de samenwerking binnen de sector te stimuleren. Samen kom je verder. Ik geloof dat mijn pad van hogerhand bestuurd wordt. Ik weet dus niet wat er op mijn pad komt."

Bron: BNR

Publicatiedatum: