Kassen op Kreta? Die zijn in de jaren 60 geïmporteerd door de Nederlander Paul Kuijpers en bleken voor het Griekse eiland een ware revolutie. Dat schrijft Griekenlandcorrespondent Thijs Kettenis in het Algemeen Dagblad in een vakantieserie waarin correspondenten op zoek gaan naar het 'Hollandse spoor'.
Eerder werkte tuinbouwkundige Paul al op het eiland Syros, waar hij de boeren effectievere zaaitechnieken bijbracht. Na zijn huwelijk verhuisde hij op zijn 27ste in 1966 naar Kreta. Daar legde Kuijpers aan boeren uit dat ze veel meer tomaten en komkommers konden verbouwen, als ze dat in kassen zouden doen.
Aanvankelijk waren de tot dan toe straatarme boeren sceptisch, maar ze sloegen om toen bleek dat ze door de nieuwe techniek ineens vier keer per jaar konden oogsten in plaats van slechts één keer. Kuijpers werd een lokale beroemdheid, de Kretenzers noemden hem simpelweg 'de Nederlander'.
Na vijf jaar sloeg het noodlot toe. Tijdens een hevige storm belandde een groot deel van de kassen in zee en bleef ook het gezin Kuijpers berooid achter. De wederopbouw kwam echter snel op gang en de regio Ierapetra is nu een van de welvarendste van Kreta.
Kuijpers maakte dat niet meer mee: in het jaar van de overstroming overleed hij bij een verkeersongeluk. Zijn vrouw was toen zwanger van hun tweede kind. De boeren plaatsten ter nagedachtenis een bronzen beeld voor 'de Nederlander' in het dorp Gra Lygia en de gemeente Ierapetra vernoemde een uitvalsweg naar 'Pavlos Koupers'.
Kassen langs de zuidoost-kust van Kreta, in de regio Ierapetra, via Google Earth