Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Circulaire mineralen als alternatief voor kunstmest

Minerale meststoffen zijn essentieel in ons landbouwsysteem; ze zorgen voor leven en laten gewassen groeien. Helaas heeft het gebruik van kunstmest of dierlijke mest een negatieve impact op bodem, lucht en water. Het recyclen van mineralen uit bijvoorbeeld mest, rioolslib en afvalwater kan de milieubelasting verlagen en biedt voordelen. Deze 'circulaire' mineralen worden echter nog beperkt teruggewonnen en vinden moeilijk afzet. Invest-NL onderzocht samen met drie scale-ups, in samenwerking met advies- en ingenieursbureau TAUW, de redenen waarom circulaire mineralen niet worden ingezet als duurzaam alternatief voor dierlijke- en kunstmest.

Voor het rapport 'Impact van circulaire meststoffen' spraken Invest-NL en TAUW met boeren en verschillende bedrijven over waarom circulaire mineralen nog niet breed worden toegepast en welke maatregelen nodig zijn om hun gebruik te bevorderen. Het rapport kaart aan dat de huidige regelgeving het gebruik belemmert, de infrastructuur voornamelijk is afgestemd op kunstmest, en de productie van mineraalconcentraten vaak niet winstgevend is door te goedkope alternatieven.

De resultaten van het onderzoek helpen producenten van meststoffen beter in te schatten welke producten ze moeten ontwikkelen. Ook bevorderen ze synergie met bestaande infrastructuur en maken ze investeringen aantrekkelijker voor financiers.

Aanbevelingen voor een duurzamer landbouwsysteem
Het rapport doet aanbevelingen om een integrale nationale aanpak te ontwikkelen die lokale ketens middels wetgeving ondersteunt. Er moet ook worden ingezet op nieuwe infrastructuur die rekening houdt met de vloeibare vorm en een andere toepassing van circulaire mineralen. Daarnaast zijn investeringen nodig om het product technisch verder te ontwikkelen, zodat het beter aansluit op de vraag.

Daarnaast kijkt het rapport naar mogelijkheden om de business case voor de productie van circulaire mineralen te verbeteren, bijvoorbeeld door intelligente koppelingen met groen gasproductie en andere manieren van werken via fertigatie. Dit helpt technologieontwikkelaars bij het verkrijgen van de juiste financiering en draagt bij aan de ontwikkeling van circulaire mineralen die concurreren met het (te) goedkope alternatief, kunstmest.

Rik Pantjes, Teamlead Agrifood bij Invest-NL, benadrukt de cruciale rol van nationale overheden en lokale partijen: "Een kijk vanuit de vraagkant laat zien dat overheden een belangrijke rol spelen in het stimuleren van de vraag, het mogelijk maken van productie en het benutten van lokale kracht van circulaire mineralen."

Het rapport 'Impact van circulaire meststoffen' is hier te vinden bij Invest-NL.

Publicatiedatum: