Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veilingmeesterscolumn:

Hoe de zomer de markt beïnvloedt

Veilingmeester Paul Freriks concludeert dat de periode van zomervakanties weer is begonnen. Dat, samen met het (mooie) weer, beïnvloed de verkoop en de prijs van bloemen. Paul neemt je mee in de huidige trends en de verwachtingen.

De zomerperiode is nu echt begonnen en veel mensen gaan op vakantie. Normaal gesproken zijn dat zonovergoten weken met hoge temperaturen en een groot aanbod bloemen op de klok. Omdat iedereen dan vanwege het goede weer veel buitenshuis is, dalen de vraag en de prijzen dan normaal gesproken ook. De afgelopen twee weken zat het weer gelukkig mee, op wat flinke hoosbuien na. Het is niet te warm, wat goed is voor de bloemenverkoop. Dat is terug te zien in de redelijk tot zelfs goede prijzen voor deze tijd van het jaar.

Nat voorjaar en minder aanbod op de klokken
Door het natte voorjaarsweer in Nederland en West-Europa zijn er best veel buitenbloemen weggevallen. Zo waren er minder Pioenen, Leeuwenbekken en Helianthus (zonnebloemen) op de klok. Ook in landen als Kenia was het regenachtig en koud, wat leidde tot een lager aanbod van Gypsophila, Solidago en Hypericum. Deze schaarste op de klokken zorgde er de laatste weken voor dat het aanbod van bloemen redelijk in lijn bleef met de vraag. De prijzen daalden iets vergeleken met voorgaande weken, maar bleven redelijk op peil door het beperktere aanbod en het matige zomerweer. Zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Toch is de laatste dagen wel te zien dat de prijzen inzakken, met uitzonderingen daargelaten.

Kleuren en trends
De kleur wit deed het goed vanwege het trouwseizoen. Ook zomerse kleuren zoals oranje, geel en roze waren populair. Donkere kleuren zoals rood en paars zijn altijd wat minder in trek deze periode en dat beeld was de afgelopen weken ook terug te zien.

Perkgoed seizoen al voorbij
Het seizoen voor perkgoed (planten voor in de tuin) is op dit moment al vrijwel voorbij. Qua prijzen liep het perkgoed dit jaar matig. Minder zon betekent dat mensen meer binnen blijven en het daar gezellig maken. Dat is goed voor de snijbloemen, maar de drang om dan de tuin op te vrolijken met al dat leuke perkgoed, is er helaas gewoon minder.

Pilot Multi Transactie Veilen (MTV)
De veilingmeesters Roos zijn ook met nieuwe ontwikkelingen bezig. Op 4 juli zijn de veilingmeester een pilot gestart met 'Multi transactie veilen' (MTV). Deze pilot draait op de centrale klok C08 met veilgroep 170. Momenteel wordt er 'single transactie veilen' gebruikt waarbij op één klokstop ook één transactie plaatsvindt. MTV is een manier van veilen waarbij op één klokstop meerdere transacties gedaan kunnen worden. Zo kan een opgegooide partij in één keer door meerdere 'winnende' kopers gekocht worden. De pilot duurt drie maanden zodat alle verzamelde feedback en leerpunten mee genomen kunnen worden in de besluitvorming rond het wel of niet breed invoeren van MTV.

Verwachtingen aankomende weken
Mijn persoonlijke verwachting voor aankomende weken is dat de prijzen iets zullen dalen. Vooral als het warmer wordt en nog meer mensen op vakantie gaan en het aanbod van verschillende buitenbloemen op de klokken toeneemt. Hopelijk wordt het niet té warm en blijven mensen bloemen en/of planten kopen om hun huis en tuin op te vrolijken.

De veilingmeesters van Royal FloraHolland wensen iedereen een fijne zomer. Voor degenen die op vakantie gaan, veel plezier.

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
Tel: 088 789 89 89
www.royalfloraholland.com

Publicatiedatum: