Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Het klimaat in de kas is precies wat ik had gehoopt”

Tholen - Die constatering doet René de Bakker, potchrysantenkweker, medio juli als hij gevraagd wordt naar zijn eerste ervaringen met insectengaas. De kweker uit Wateringen liet in maart op één van zijn drie locaties het insectengaasfilter van SchermNed installeren. Ondanks de 'klotezomer' tot op dat moment, zag de kweker toch al wat hij graag wilde zien: "Op de hete dagen die we wel al hebben gehad werd het in de kas met gaas niet warmer dan in de kas zonder."

Luchtingscapaciteit behouden
Twee jaar terug begon Gebr. Nederpel over een investering in insectengaas na te denken. "We hebben naar harmonicagaas gekeken, zoals je ook veel in de glasgroenten ziet. Wij vonden het echter wel een nadeel dat de temperatuur in de kas dan wat hoger wordt. Je mist volgens ons toch luchtingscapaciteit."

De keuze viel, nadat men in contact kwam met SchermNed, op het insectengaasfilter uit eigen ontwikkeling van het Westlandse bedrijf. Op dat moment hadden de kwekers ook al de nodige ervaringen van collega's opgehaald, waaronder bij een bedrijf dat met het insectengaasfilter vooral motten buiten wilde houden én een opkweekbedrijf. "Beide bedrijven waren heel positief. Hun teelten zijn anders, maar ze hebben dezelfde problemen, dus hun ervaringen konden we goed gebruiken."

Luis en trips buiten houden
In de kas met potchrysanten houden ze vooral graag luis en trips buiten. Het zijn de twee hoofdproblemen op plaaginsectengebied. "Het middelenpakket wordt steeds kleiner, dus moet je toch gaan kijken hoe je die beestjes buiten de deur kunt houden", stelt René nuchter vast.

Qua maaswijdte viel de keuze op 0.27x0.77 millimeter. "De standaard maat", geeft Carl Stougie, sales manager bij SchermNed, aan. "Het is de maat waar veel kwekers goed mee kunnen werken." In de potchrysanten wordt insectengaas nog niet veel toegepast. Toch is gekozen direct éen hele kas af te gazen. Carl: "Dat levert een beter beeld op dan wanneer je gaat testen in één of enkele afdelingen, omdat je dan bijvoorbeeld veel moet afschermen of allerlei voorzieningen moet treffen."

De potchrysantenkweker houdt met het insectengaasfilter luis buiten en het grootste deel van de trips. "Als trips aanvliegt met de vleugels open, dan komt trips onze kas niet meer binnen. Als je alle trips buiten wilt houden, dan kun je beter de ramen dicht houden", lacht hij.

Vochtig voorjaar
De installatie van het insectengaasfilter is verzorgd door de mensen van SchermNed. Voor de installatie moest het energiedoek in de kas in Wateringen open. Zodra het buitenklimaat het toeliet, konden de installateurs aan de slag. "We hebben alles vanaf de monorail kunnen installeren", geeft Carl aan.

Vanwege het matige voorjaar qua weer en het medio juli nog altijd uitblijven van langdurig zomerweer is het qua plaagdruk wat rustiger dan andere jaren. Met de grote hoeveelheden regen en het donkere weer was het wel vochtiger dan normaal. Het maakt dat René na enkele maanden tevreden vast kan stellen dat het insectengaas doet wat het moet doen, en dat vooral ook het klimaat in de kas blijft zoals hij wil.

"Ik ben heel blij met de luchtbeweging onder het gaas en dat we gewoon luchtuitwisseling hebben. Dat merk je en zie ik ook in de klimaatcomputer." Het vocht blijft voor zijn gevoel wel iets makkelijker hangen in de kas. Hierbij helpt het dat afgelopen jaar al in ontvochtigingsinstallaties is geïnvesteerd. Had hij echter zonder die ontvochtigers ook de keuze voor insectengaas durven maken? "Ja", zegt René overtuigd. "Maar dat we al ontvochtigers hadden, maakt het wel makkelijker."

Kerststerren
Eén van de drie locaties van Gebr. Nederpel is nu afgegaasd, met hulp van een stukje subsidie. Over een jaar of drie hoopt René op alle locaties gaas te hebben geïnstalleerd. Omdat de locatie met gaas naast een locatie zonder gaas staat, kan René goed vergelijken. "Een paar weken terug werd het wel even echt warm. Dan zie je dat de temperatuur in beide kassen stijgt, maar dat het in de kas met insectengaasfilter niet warmer wordt. Het is net zo koel in de kas met gaas als in de kas zonder gaas."

Komende winter kweekt Gebr. Nederpel ook weer kerststerren. In de winter lucht de kweker die graag een temperatuur van 18 graden Celsius in zijn kas handhaaft niet veel. Qua insectendruk verwacht hij ook hier een grote stap te kunnen zetten, maar dan vooral gericht op witte vlieg. Dat is een uitdaging in de poinsettia's. "Momenteel is de druk van witte vlieg laag en ik verwacht met insectengaas de druk ook veel makkelijker laag te houden. Op die manier kunnen we mogelijk ook besparen op onze kosten voor biologische bestrijding."

Voor meer informatie:
SchermNed B.V.
+31 (0)174 62 22 14
[email protected]
www.schermned.nl