Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Steeds meer vraag naar lelies zonder stuifmeel"

Meer en meer is er volgens Onings Holland vraag naar stuifmeelloze lelies. Speciaal daarbij richt de vraag zich op bloemrijke, dubbele lelies. De nieuwe top vijf van de Lily League bevestigt deze trends. Er is wereldwijd online en op locatie in de testkas van Onings Holland Flowerbulbs gestemd op de lelievariëteiten met de meeste potentie. De nieuwste Lily League-uitslag laat de ommekeer in vraag zien. Nieuw op nummer 1 staat de dubbelbloemige OT-hybride Blizzard.

De top vijf bestaat dit jaar uit Blizzard, Touchstone, Diantha, Strong Love en Zambesi. Daarnaast zijn uit eerdere jaren kansrijk genoemde soorten doorgestoten naar een veel hogere notering. Hoogste nieuwe binnenkomer is de Butterfly Sparkle. Dit is één van de nieuwe dubbele LA-Hybriden die tijdens de Dutch Lily Days zijn gelanceerd. De Lily League bewijst daarin dat de markt klaar is voor een vernieuwde kijk op lelies. Tijdens de Dutch Lily Days van 2024 kwam het lelievak wereldwijd fysiek in Nederland op bezoek in de verschillende testkassen. Ook online wist men de stemknop voor de Lily League te vinden.

Uitdaging in vraag en aanbod
De belangrijkste leliekleur blijft wit volgens de vele stemmers, gevolgd voor roze. Deze kleuren zijn wereldwijd veelgevraagd en komen in alle leliegroepen voor. De toenemende vraag naar dubbelbloemige lelies is op dit moment groter dan wat de markt kan leveren. Wel blijkt ook de groei in beschikbaar dubbelbloemig areaal door te zetten. Dit jaar bestaat de top 50 voor meer dan een kwart uit dubbele lelievariëteiten, terwijl dit in 2023 een aandeel van slechts 12% betrof. Onings Holland is benieuwd naar het percentage in de volgende editie van de Lily League.

De zoektocht naar resistente en vitale variëteiten is ook in de leliesector actueel. Om op een duurzame manier te telen, groeit ook de vraag naar rassen die minder vatbaar zijn voor onder andere virussen en extreme weerinvloeden. Tijdens de Dutch Lily Day van 2024 waren in de testkas van Onings Holland Flowerbulbs ook testresultaten te zien van groene gewasbeschermingsmiddelen en proeven met vitale variëteiten. De ervaring leert dat het vak hierin goed op weg is en nog kansen ziet om stappen te zetten.

OT-Hybriden domineren de lijst
Onings Holland Flowerbulbs vergaart dagelijks marktinformatie over de lelie en is initiatiefnemer van de Lily League. Opvallend aan de top vijf van de Lily League is de dominante aanwezigheid van OT's. Verder bestaat een derde van de lijst uit OT-hybriden.

In voorbereiding op de Dutch Lily Days zijn op twee momenten 360-graden opnamen gemaakt van de complete testkas van Onings Holland. De beelden voor de bloei en na de bloei zijn te zien op de website. Van de 50 lelievariëteiten die de meeste stemmen hebben gekregen, is wederom een mooie poster gedrukt. De posters worden verspreid onder kwekers en bloemenmarkten over de hele wereld. Zo is voor iedereen op meerdere manieren duidelijk te zien in welke richting de leliemarkt zich beweegt.

Voor meer informatie:
Onings Holland Flowerbulbs
Tel: +31 (0)174 282230
[email protected]
www.onings.com

Publicatiedatum: