Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Vullen gasopslagen in volle gang

Met een TTF-gasprijs voor komende winter die rond de 38 euro 'zijwaarts' beweegt en bij genoeg wind en zon negatieve uurprijzen op de elektriciteitsmarkt gaat de redactie na vrijdag 19 juli even met energie-update-vakantie. Medio augustus pakken we de draad weer op en zal op de vaste plek op dit kanaal weer de update staan waarin we energie-ontwikkelingen op een rijtje zetten.


Gasprijsontwikkeling TTF-contract kwartaal 1 2025 de afgelopen 3 maanden. Vanaf eind april is de prijs op een hoger niveau terechtgekomen.

Zouden 'we' de achterstand bij de herstart van de updates over drie weken op deze plek ingehaald hebben?

Handelaren zeggen er voldoende vertrouwen in te hebben dat er nog genoeg gas naar Europa komt om prijspaniek zoals in 2022 en 2023 te voorkomen, mocht bijvoorbeeld de belangrijke gaspijpleiding naar Noorwegen opnieuw in onderhoud moeten, schrijft De Telegraaf (€) na een blik op de gasvoorraden in heel Europa, bijgehouden door Gas Infrastructure Europe.

Nederland ontsnapt in 2022 op het nippertje aan een ongekende energiecrisis. Daar speelt een anonieme gasterminal in Rotterdam een prominente rol in, schrijft het AD (€) dat een kijkje nam bij een terminal die normaal buiten beeld blijft voor het grote publiek. "Als je er erin staat, is het net een kathedraal. Je kunt er een Boeing 747 in zetten."

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt gaat de komende maanden extra onderzoek doen naar de rendementen van aanbieders van (stads)warmte. Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen zelf niet kiezen van welke leverancier zij hun warmte afnemen. Daarom vindt de ACM het belangrijk dat warmtegebruikers goed worden beschermd tegen onredelijk hoge tarieven van hun leverancier. De ACM spitst het onderzoek toe op warmteleveranciers die een hoog financieel rendement behalen.

De ACM heeft de rendementen van alle 31 vergunninghoudende warmteleveranciers over het jaar 2023 in kaart gebracht in de rendementsmonitor Uit de rendementsmonitor blijkt dat de rendementen van warmteleveranciers in 2023 onderling fors verschillen, van een negatief rendement van 22 procent tot een positief rendement van 21 procent. Om de rendementen van leveranciers beter te kunnen duiden heeft de ACM extra informatie opgevraagd bij alle vergunninghoudende warmteleveranciers. De ACM beslist op basis van deze extra informatie bij welke leveranciers de ACM verdiepend onderzoek gaat doen.