Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ursula von der Leyen herkozen als voorzitter Europese Commissie:

"Landbouw is een essentieel onderdeel van onze manier van leven’’

Op 18 juli is Ursula von der Leyen herkozen als voorzitter van de Europese Commissie. Als onderdeel van haar landbouwkalender voor de komende vijf jaar verklaarde ze dat ''landbouw een essentieel onderdeel is van onze manier van leven – en dat ook altijd moet blijven''. Daarnaast plaatste ze voedselzekerheid centraal. Ook beloofde ze om binnen de eerste 100 dagen na het aantreden van de Europese Commissie een visie over de toekomst van landbouw en voedsel te presenteren, die voortbouwt op de Europese strategische dialoog die nu gevoerd wordt en in september een advies moet opleveren. LTO is, via COPA-COGECA, aangehaakt bij de Europese strategische dialoog en zal de totstandkoming van de Europese landbouwvisie nauw volgen en waar nodig bijsturen. LTO is verheugd met het feit dat er binnen de Commissie meer aandacht komt voor de strategische waarde van voedsel én de land- en tuinbouw. LTO roept de Europese Commissie op om deze goede intenties en woorden vast te leggen in de strategische agenda voor de komende vijf jaar.

Glastuinbouw Nederland meldt dat Ursula verder zei dat energie-intensieve bedrijven hulp van de EU moeten krijgen in de energietransitie. Ook moeten investeringen van Brussel in de energie-infrastructuur en groene industrie worden opgeschaald. Dat moet volgens Ursula het bedrijfsleven voorspelbaarheid geven om te kunnen investeren en innoveren. Ursula houdt vast aan de doelen van de Green Deal. Wel moet de Europese Commissie volgens haar meer oog krijgen voor de uitdagingen en behoeften van het bedrijfsleven om deze milieu- en klimaatdoelstellingen te halen.

Clean Industrial Deal
De voorzitter kondigde daarom een wat zij noemt Clean Industrial Deal aan. Deze deal moet vooral energie-intensieve bedrijven helpen in de energietransitie. "Samen zullen we ervoor zorgen dat de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen voorbij is. Voor eens en voor altijd," zo benadrukte Ursula. Tegelijkertijd zal de nieuwe Europese Commissie met een plan komen hoe landbouw kan bijdragen aan klimaatmitigatie, biodiversiteitsherstel en waterbeheer. Op initiatief van Glastuinbouw Nederland nam koepelorganisatie COPA-COGECA afgelopen maanden al een voorschot hierop door de sierteelt als groene motor van Europa te presenteren. Ook op een nieuwe wateragenda bereidt de sectororganisatie zich in EU-verband al voor. De komende vijf jaar zullen cruciaal zijn om de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 en de Green Deal in 2030 te kunnen halen.


Ursula von der Leyen

Nederlandse boeren en tuinders verdienen volgens LTO meer steun én een eerlijk inkomen. Von der Leyen belooft deze steun en stelt dat alle boeren in Europa een 'eerlijk inkomen' verdienen. Daarbij zou niemand gedwongen moeten worden om onder de productiekosten te verkopen. Dat is echter wel een uitdaging in een open markt. LTO vraagt zich af hoe de Europese Commissie dit wil realiseren.

Land- en tuinbouw van strategisch belang
Daarnaast wil Von der Leyen een plan maken om de sector voor te bereiden op klimaatverandering en veranderd waterbeheer. Het is volgens haar dankzij de negen miljoen landbouwbedrijven in de EU dat Europa het gezondste en kwalitatief beste voedsel ter wereld heeft. Dit voedsel en de productie ervan is een strategische troef. Tegelijkertijd staan deze negen miljoen bedrijven onder druk als gevolg van klimaatverandering, oneerlijke concurrentie, hogere energieprijzen, een gebrek aan bedrijfsopvolging en de toegang tot kapitaal. LTO is verheugd met het feit dat de landbouw erkend wordt als een strategisch belang en roept de Europese Commissie op om deze goede intenties de komende vijf jaar ook hard te maken.

Bron: LTO Nederland & Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: